Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

понедељак 2. март 2015. у 19ч

ПРЕДСТАВЉАЊЕ КАТАЛОГА ИЗЛОЖБЕ
ТРАДИЦИОНАЛНИ МУРАЛИ АФРИКЕ

Кроз каталог „Традиционални мурали Африке“ ауторка Наташа Његовановић Ристић представља технику зидног сликарства која је специфична за одређене регионе западне и јужне Африке. Путем ове студије, историчарка уметности и дугогодишња кустоскиња Музеја афричке уметности у Београду Наташа Његовановић Ристић заокружује своја разматрања теме односа традиционалног и савременог стваралаштва у овом медију. Публикација је илустрована са више од 80 примера осликаних кућа народа Игбо, Гурунси, Ндебеле и Басото, као и традиционалних муралских мотива који чине инспирацију за дела савремених уметника. Посебност овог издања је и сарадња коју је Музеј афричке уметности остварио са савременим фотографима, љубитељима афричке уметности, као и путницима из Африке, САД и Србије, који су својим објективом „ухватили“ неке од најлепших примера муралског сликарства. Издање садржи и фотографије које су обезбедили Министарство културе Буркине Фасо, престижна колекција „Пигоци“ из Женеве и колекција „Уметнички аутомобили“ компаније БМВ из Минхена.

У оквиру презентације издања „Традиционални мурали Африке“ биће приређен разговор у којем учествују: професор Чедомир Васић (Факултет ликовних уметности у Београду), др Симона Чупић (Филозофски факултет у Београду, Катедра за историју уметности), Нарциса Кнежевић-Шијан, музејски саветник, и ауторка каталога Наташа Његовановић Ристић, историчар уметности. Модератор разговора: Марија Личина, кустос МАУ/асистент изложбе.

0
0
0
s2sdefault

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

Дарујте МАУ

Аудио-водич

Аудио-водич

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Grb Beograda

МАУ је под покровитељством Скупштине града Београда – Секретаријата за културу

Пријатељ Музеја

Savski venac


Приступна рампа


Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije