Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

Јавно вођење кроз изложбу звука Одјеци... из Краљевског музеја за Централну Африку

сваког четвртка у термину 18ч
(до краја трајања изложбе, 20. децембар 2014.)

„Упутство за употребу: како слушамо изложбу...“

Излагање звучних записа из Краљевског музеја за Централну Африку – Тервурен, представља новину за посетиоце београдског Музеја афричке уметности, утолико што се по први пут фокус ставља искључиво на сам звучни запис. Етнографски подаци попут места и времена снимања, етничке групе, као и прилика, односно контекст у којем се нумера изводи, нису занемарени, али је много више пажње дато „самом звуку“. Наиме, ови звучни записи ретко када су досупни широј јавности и то не само у Београду или Србији, већ и у матичној земљи која данас чува ове записе – Белгији. Стога, изван уске заједнице оних који су креатори тог звука (нпр. заједница Хуту и Тутси у Руанди, или Мангбету у Демократској републици Конго), као и стручњака који су кроз свој рад упућени на њих, мали број људи је заправо икада имало прилике да се суочи с њима. Односно, неопходно је констатовати да за просечног слушаоца оно што буде чуо представља нешто заиста ново, и заиста неуобичајено.

Циљ вођења је да усмери посетиоце на неколико начина на који може да се приступи звуку као музеалији – музејском предмету, али и да уз помоћ спектограма звучних записа помогне у распознавању основних музичких појмова попут тоналности, полиритмије, и сл. на 9 звучних записа који су „изложени“.

Кроз изложбу води: Емилиа Епштајн, кустос изложбе


0
0
0
s2sdefault

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

Дарујте МАУ

Аудио-водич

Аудио-водич

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Grb Beograda

МАУ је под покровитељством Скупштине града Београда – Секретаријата за културу

Пријатељ Музеја

Savski venac


Приступна рампа


Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije