Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

ИРОКО НАГРАДА 2014. НАРЦИСИ КНЕЖЕВИЋ ШИЈАН,

В.Д. ДИРЕКТОРКИ МУЗЕЈА АФРИЧКЕ УМЕТНОСТИ, БЕОГРАД

додела ИРОКО награде 2014. и интервју са директорком Н. К. Шијан

Ироко награда је међународно признање које се додељује од 2012. године, стручњацима из области музике, сликарства, медицне, као и из области комуникације и медија, који на најбољи могући начин промовишу афрички континент. Такође, ова награда додељује се и организацијама које су у текућој години дале највећи допринос развоју културних и економских односа између Африке и источно-европских држава. Међу добитницима ове године налазе се стручњаци из Словачке, Аустрије, Мађарске и Србије.

Нарциса Кнежевић Шијан, в.д. директор Музеја афричке уметности, добитник је престижне Ироко награде за животно достигнуће. Награда је уручена на свечаној церемонији у Будимпешти, 15 новембра 2014.

Ироко је у традицији народа Јоруба из Западне Африке симбол величине. То је једна од изразито карактеристичних и можда најзаступљенијих врста дрвета у Африци, које обезбеђује хладовину и заштиту за оне којима је она потребна. У многим селима постоји огромно Јоруба дрво које се налази у центру насеља, а око кога се, кроз различите социјалне активности, као што су продаја, односно, куповина хране и бижутерије, окупљају становници. Као симбол великих и значајних акција интернационална Ироко награда може постати подстицај за успешну интерграцију афричких народа.


0
0
0
s2sdefault

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

Дарујте МАУ

Аудио-водич

Аудио-водич

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Grb Beograda

МАУ је под покровитељством Скупштине града Београда – Секретаријата за културу

Пријатељ Музеја

Savski venac


Приступна рампа


Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije