Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

АФРО ФЕСТИВАЛ 2015 (12-14. јун)

Свако ко учини једну ствар за Африку, макар то трајало само 3 дана,
по мени је учинио нешто добро.

Лоренс Киру, гостујући предавач Афро фестивала 2015.

Афро фестивал је вишедневна културна манифестација која се једном годишње одржава у београдском Музеју афричке уметности. Фестивал наглашава поштовање разноликости култура и презентацију културног наслеђа као начин промовисања мултикултуралности у данашњем свету.

Уз учешће предавача и стручњака из области афричких студија, као и афричких и локалних уметника, студената и пријатеља Музеја, организују се изложбе и предавања, музичке и ликовне радионице, концерти, као и јавна вођења кроз сталну поставку и тематску изложбу.

Захваљујемо се свим учесницима и сарадницима Афро фестивала 2015:

Студентима ФЛУ: Наташи Јанковић, Василиси Белошевићу, Јовани Стојанц, Маји Гајић, Горану Симјановском, Матеји Марковић, и професору Радомиру Кнежевићу – галерија мурала на зидовима Музеја богатија је за још један мурал захваљујући вама.

Учесницама у разговору са студентима ФЛУ: Наташи Његовановић Ристић и Нарциси Кнежевић Шијан. Захваљујемо се на посвећеном раду у Музеју током протеклих деценија.

Предавачима у оквиру програма „КиР“: Ани Сладојевић, Марку Алексићу и Ивани Василијевић. Чините да МАУ иде у корак са најсавременијим теоријама (и технологијама) заштите сталне поставке.

Екипи која је остварила „Болницу безгрешно зачетих“ у режији Александра Маричића: Золтану Плетлу, Ани Костовској, Немањи Рашовићу, Марији Јелисијевић, Ливији Микић, Ненаду Јевзићу и Михајлу Јовановићу.

Хвала Лазару Пашћановићу и Урошу Крчадинцу на представљању књиге „Бантустан: Повратак у Африку“ коју су написали са Марком Ђедовићем. Инспирисали сте многе!

Захваљујемо се Лоренсу Кируу на повезивању региона и континената, и што је отворио нову страницу у раду Музеја предавањем на тему „Традиционално позориште у Африци“. Хвала Милици Јосимовић што је у име Музеја била уз Лоренса током три дана његовог боравка у Београду.

Хвала вредним студентима „Практикума“ који су помогли посетиоцима да се упознају са сталном поставком Музеја: Марији Марић, Марку Ракочевићу, Драгани Бреберини, Ани Дајић, Иви Кијевчанин, Јовани Тодић, Стефану Марковићу, Филипу Шапићу.

Захваљујемо се мајстору манкале Александру Милошевићу и његовим помагачима Душанки Ерор, Бојани Лулић и Филипу Бакљашу.

Радионице за децу не би биле могуће без Милице Маринковић и Еме Ашантиде. Ваш рад је уједно и најодговорнији и најлепши. Хвала студентима Јелени Пономарев, Стефану Константину Јовчићу и Ани Николић за поставку изложбе дечјих радова и посвећеност дечјим питалицама и активностима током радионица. Јелена и Стефане, захваљујемо се и што сте као студенти-волонтери Факултета за културу и медије облепили град фестивалским плакатима.

Захваљујемо се Афричкој групи у Београду на континуираној подршци Фестивалу: доајену Афричке групе, амбасадору Марока, његовој екселенцији г. Абдалаху Загуру, амбасадору Алжира, њ.е. г. Абделхамиду Шебшубу, амбасадору Туниса, њ.е. г. Мажиду Хамлавију, амбасадору Анголе, њ.е. г. Жозе Жоао Мануелу, амбасади Демократске републике Конго и отпр. послова г. Пол Емил Ћинга Ахука, амбасадору Либије, њ.е. г. Тажур Тажурију, амбасадору Нигерије, њ.е. г. Харолд Агустус Кокоу и амбасади Гвинеје и отпр. послова г. Алмами Кобеле Кеити, као и госпођи Дениз Сили, саветници амбасаде Јамајке у Берлину. Посебно се захваљујемо Зорици из Амбасаде Нигерије што је припомогла када је то највише требало.

Најшармантнијем наступу на Фестивалу, првој генерацији „Свахилиста“: Светлани Јауковић-Стевановић, Сањи Доробац, Тањи Поповић, Данијели Ђорђевић, Владимиру Крохмалнију, Марији Шотаревић, Јелени Гаћић, Бранки Белошевић, Милици Богданов, Марији Панић, Тијани Милетић, Александри Благојевић, Густаву Адолфу Лорији Ривелу, Јасни Здравковић и њиховим учитељима Амосу Рвангариа и Галини Тудик.

Хвала на добром звуку Игору Винцеу и његовом Drums, Brass & Keys бенду, као и феноменалном плесном аранжману.

Велику захвалност дугујемо спонзорима који су у сваком смислу подршка овој градској манифестацији: РТВ Студио Б, ROMA Company, National Geographic, GREENET CAFFE, Amphora, Кабинет пивара, Шауарма Бар, Књизара Рашко.

Свака подршка већој видљивости програма МАУ као и Фестивалу је изузетно значајна и зато се посебно захваљујемо господину Јовану Радуловићу из Секретаријата за културу и Милици Шеварлић из Дома Омладине на подршци.

Велику захвалност упућујемо сарадницима Биљани Радусин, Милијани Станковић, Искри Брбле, Луки Стојановићу, Јовани Пивић и Милици Наумов. Хвала и Катарини Радовић, Марију Бралићу, Синиши Јањић Ре, Милици Ивковић и Милици Петровић јер ваша инспирација Африком инспирише друге. Хвала господину Журеиру и госпођи Николић што су донели делић Марока у Београд.

Посебно се захваљујемо Светлани Дојчиновић (за фото-снимак са њених путовања по Африци које смо поделили са Београдом кроз наше позиве на Афро фестивал).

Ту су и наши стални сарадници, без којих не бисмо ни овај пут могли: Људмила Димитријевић (рачуноводство), Ивана Бунушевац (дизајн), Вања Бојчић (штампа), Бошко Кончаревић (ИТ) и Катарина Радиновић Андрић a.k.a. „невидљива Ката“ која неуморно ради на нашем сајту.

Најлепше хвала на континуираној помоћи и подршци Влади Новичићу и Ивку, као и Бати за светло и звук. Хвала Стевици за бину, Ђорђу и Вањи за „физички рад“, чуварима МАУ на „будном оку“ и госпођи Лепи. Нисмо заборавили ни на Горана Зарубицу из Интернационалне школе Београд.

На крају, захваљујемо се оснивачима Музеја – Секретаријату за културу Града Београда на могућности да изнесемо Афро фестивал 2015. и Министарству културе и информисања што су подржали сценски део програма фестивала.

Афро фестивал не би био могућ без свих вас.

Хвала публици и свим посетиоцима – видимо се следеће године!

Погледајте фотографије са Афро фестивала 2015:

- Петак, 12. јун 2015.

- Субота, 13. јун 2015.

- Недеља, 14. јун 2015.

Више фотографија са Афро фестивала потражите на нашој Facebook страници.

0
0
0
s2sdefault

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

Дарујте МАУ

Аудио-водич

Аудио-водич

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Grb Beograda

МАУ је под покровитељством Скупштине града Београда – Секретаријата за културу

Пријатељ Музеја

Savski venac


Приступна рампа


Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije