МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

НЕДЕЉА У МАУ - Јавно вођење за одрасле и радионица за децу

Зглобна лутка на штапу, Мали

Зглобна лутка на штапу, Мали

Програм „Недеља у МАУ“ организује се за појединачне и породичне посете у термину недељом од 11 до 12.30 часова и подразумева паралелни програм кустоских вођења за одрасле и креативне радионице за децу (узраста 6-12 година).

Током прве четири недеље у августу (1, 8, 15, и 22. август 2021. године) са почетком у 11 часова одржаће се стручно вођење за одрасле посетиоце кроз сталну поставку или тематску изложбу, док ће за децу бити приређене креативне радионице „Креирај и покрени лутку – уз инспирацију луткарском традицијом Малија”.

Због актуелне епидемиолошке ситуације, број посетилаца је ограничен, а пријављивање се врши слањем мејла на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

*Цена улазнице: 200 динара

**Подсећамо вас да је улазак у музеј дозвољен само уз маску, као и да је важно да дезинфикујете руке и држите дистанцу.

 

Избор тема за вођења у августу, недељом од 11 часова:

 

1.август

„Силе раздора и уједињења – друштвена организација народа западне Африке“

Милица Стојановић, студенткиња oснoвних студиja социологије

Историја људског постојања је историја друштвених сукоба, ауторитета и побуна против истог, али и историја слоге, солидарности и заједништва међу људима. Током овог вођења, покушаћемо да утврдимо начине на које се друштвене норме успостављају, али и крше у друштвима народа Догон, Сенуфо, Бамбара, Ашанти и Фон. Осврнућемо се на владајуће друштвене вредности ових народа, начине на које се код њих друштвени поредак брани и правда. Посетиоци ће се упознати са значајем који рођење женског детета има за заједницу, а повезано с овим, биће речи и о значају жена и њиховој друштвеној улози, краљицама мајкама и елитној женској војсци једног народа. Заједно ћемо открити облике политичке моћи тајних друштава одређених народа, али и крајнје амбивалентна схватања краља у другим. Нећемо пропустити да поменемо и специфичан начин борбе за слободу једног народа, његово пажљиво грађење сопствене репутације, а све заједно, као симбол људске креативности и проактивности у осмишљавању своје културе и друштвеног живота, отвориће нам нове хоризонте мисли.

 

8.август

„Театар сећања – ритуали заједница западне Африке“

Анђелика Бабић, студенткиња основних студија археологије

Једног дана знање је побегло у земљу, а другог дана маске су знање призвале назад. Све тајне сакриле су се у шуми, а само храбри су довољно далеко отишли да их открију. Неки људи су плесали на крову док су други посматрали са стране. Да ли сте знали да постоји један театар и у њему сећање? Кажу, ако кренете тим путем, једног дана призваћете кишу, а већ другог зауставити време. Због чега су ритуали саставни део заједница Западне Африке? Зашто свако село има своју маску, а зашто ту маску не може свако да носи? Ко се крије иза маске, а ко са њом плеше? На сва ова питања одговорићемо вођењем кроз сталну поставку Музеја афричке уметности.

 

15.август

„Уметност која лечи – традиционална медицина народа западне Африке“

Ана Ацић, студенткиња основних студија Етнологије и антропологије

Схватање концепта болести код народа широм Африке знатно је сложеније од тумачења на Западу и осим физичких и емотивних тегоба обухвата све врсте несрећа и неуспеха које су задесиле појединца или заједницу. Свет традиционалне медицине народа Западне Африке проткан је црном и белом магијом, природним силама и ћудљивим духовима који могу бити узрочници болести и несреће или донети оздрављење и благостање. Откријмо заједно тајне моћних врачева који имају способност да комуницирају са духовима, сазнајмо како избећи опасност од вештичарења, бацимо поглед у будућност и упустимо се у потрагу за лековима скривеним у природи. Прошетајте кроз сталну поставку и упознајте се са уметничким делима – стаништима духова. Они стрпљиво чекају да одговоре на питање које сви имамо – како живети срећан и здрав живот?

 

22. август

„ТРАДИЦИОНАЛНЕ ПОЗОРИШНЕ ЛУТКЕ МАЛИЈА”

Стручно вођење кроз тематску изложбу

На изложби Традиционалне позоришне лутке Малија – из збирке Андреја Јеровшека и збирке Музеја афричке уметности представљене су лутке карактеристичне по свом стилу израде и анимације за позоришну форму која се традиционално изводи у јужним областима Републике Мали, у долини реке Нигер. Као експонати на овој изложби, главне улоге деле позоришне лутке антилопа са бубњарем и плесачима, слон, плејада жутих, црвених и плавих малих људи и Меренкун, велика фигура жене са два лица. Сведочећи о варијетету драмских ликова и скулпторалним одликама, изложба уједно открива елементе конструкције лутака који омогућавају покрет на сцени. На изложби су заступљене зглобне лутке на штапу, од којих су неке опремљене и концем за манипулисање, као и лутке без помичних делова резбарене у дрвету. Са познаваоцима и љубитељима луткарства и позоришне игре, и са свима које позивамо овом изложбом да то постану, поделићемо одмах још две тајне глумачког заната из овог дела Африке: традиционалне лутке играју сцене немог позоришта, а луткари остају сакривени у костиму или каптелету, елементу који има функцију покретне позорнице.

 

Радионице за децу у августу, недељом од 11 часова:

 

„КРЕИРАЈ И ПОКРЕНИ ЛУТКУ – уз инспирацију луткарском традицијом Малија”

Креативна радиница за децу узраста од 6 до 12 година

Лутке на штапу и носиве лутке које играју улоге људи и животиња у традиционалном луткарском позоришту Малија биће инспирација учесницима радионице да креирају и покрену луткарске ликове од папира и картона. Након конструкције елемената који чине основне облике за мушке и женске луткарске ликове, учесници радионице имаће задатак да осмисле, цртају и праве тунике лутака у разнобојним дезенима користећи колаж-папир, кончиће, кесе и друге материјале. Такође, биће потребно да осмисле шаре и украсе за слона, птицу и друге облике животиња које ће правити на радионици по узору на оригиналне лутке.

Креативна радионица за децу почиње у 11 часова и траје до 12.30 ч.

У недељном термину од 11 до 12.30 часова, креативне радионице за децу одржавају се у ‘мини-атељеу’ на првом спрату Музеја или, по лепом времену, у башти Музеја; истовремено за омладину и све одрасле посетиоце одвија се кустоско вођење кроз музејску изложбу Традиционалне позоришне лутке Малија у малој галерији у приземљу Музеја.

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Дарујте МАУ

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Приступна рампа

Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije

Архива