Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

Недеља, 28. јули, од 12:00 до 21:00

Пикник у МАУ

Пикник у МАУПрирода у центру града! Цвеће, дрвеће, птице и веверице, лептири и вилин коњици, мачке и пси, животиње велике и мале – сви смо део овог нашег београдског асфалтног окружења.

Позивамо вас на Пикник у МАУ! Проведите цео дан, 28. јули, од 12 до 21 h, у парку Музеја афричке уметности. Програм организује удружење Кишобран, уз помоћ кафеа Заокрет, пиваре Kabinet Brewery и ресторана Burger House. Удружили смо снаге и испланирали дан у природи испуњен бројним музичким, креативним, едукативним и садржајима чистог задовољства.

У хармонији са звуцима природе, за музички програм задужени су Кишобранци: Do the Math прави музички увод и савршену подлогу за уживање, док после њега DJ пулт преузимају Игор Јадранин и Андрија Милошевић.

Sunflower Yoga Београд ће приредити две лагане серије јоге, а мало жустрију верзију телесних вештина показаће Capoeira Angola Belgrado.

Музеј афричке уметности осмислио је и две едукативно-креативне радионице за децу: Направи египатске картуше (од 14 до 15:30 h) и Играјмо сенет – древну египатску игру (од 17 до 18:30 h). Не пропустите ни прилику да заједно са египтологом Ненадом Марковићем прошетате кроз изложбу Под лупом: староегипатске збирке у музејима у Србији (од 16 h).

Улаз на Пикник у МАУ је слободан и охрабрујемо вас да дођете са целом породицом, љубимцима, лоптама, фризбијима и осталим зезанцијама! За амбијент се потрдила наша стална гошћа – природа!

Дакле:

  • Шта? Пикник у МАУ
  • Ко? Кишобран, Заокрет, Kabinet Brewery, Burger House, Музеј афричке уметности a.k.a. МАУ
  • Где? Музеј афричке уметности, Андре Николића 14 на Сењаку
  • Када? У недељу 28. јула, од 12 до 21 h
  • Како (до нас)? Лако: бициклом, тротинетом, пешке... или бусом 44 (до Топчидерске звезде)
  • Колико? Улаз бесплатан

 


 

Опширније о програмима МАУ током Пикника:

 

Недеља: 28. јул, од 14 до 15.30 часова

Креативна радионица за децу:
НАПРАВИ ЕГИПАТСКЕ КАРТУШЕ

Направи египатске картушеУ старом Египту су имена краљева, краљица и других истакнутих људи била записана хијероглифским знаковима у посебним, уоквиреним пољима – картушима. Учесници радионице откриће хијероглифске знакове који одговарају словима њиховог имена и затим ће их нацртати и направити од папира привеске по узору на облик картуша.

На радионици ће бити приказани и примери најпознатијих ликових дела древног краљевства на обали Нила која су сачувана у пирамидама и храмовима, што ће послужити као инспирација деци да нацртају омиљене мотиве на страницама једне мале пирамиде.

 

Недеља: 28. јул, од 17 до 18.30 часова

Едукативно-креативна радионица за децу:
ИГРАЈМО СЕНЕТ - ДРЕВНУ ЕГИПАТСКУ ИГРУ

Сенет радионицаСенет је једна од најстаријих друштвених игара на свету и пореклом је из древног Египта. Назив игре означава прелаз и доводи се у везу са путовањем ка досезању бесмртности и препрекама које се на том путу морају превазићи.

Сенет је био веома популарна свакодневна игра међу старим Египћанима и играла се у многобројним приликама. Чест је мотив на примерима староегипатског зидног сликарства, где су приказани чланови породице који је играју, или пак појединац против своје душе ба. Најстарији пронађени фрагменти табли и фигура датирају око 3100. г.п.н.е., а многи се чувају у музејима широм света.

Учесници радионице имаће прилику да израде своју таблу, пионе и науче правила ове игре. Затим ће самостално играти сенет у паровима.

Узраст: 7+

 

У 16 часова

Јавно вођење кроз тематску изложбу са Ненадом Марковићем
ПОД ЛУПОМ │Староегипатске збирке у музејима у Србији

Под лупомНенад Марковић је сарадник на програмима Музеја и један је од аутора поставке „Под лупом“.

Марковић је дипломирао историју на Филозофском факултету у Београду, а тренутно је докторанд на Чешком институту за египтологију Карловог универзитета у Прагу. Одржао је бројна предавања, по позиву, широм Европе и објавио радове у престижним научним издањима.

Добитник је неколико међународних награда, део је археолошког тима који ископава у Абусиру код Каира и спровео је истраживања у најзначајнијим светским музејима.

Његова научна интересовања усмерена су ка друштвеној, интелектуалној и културној историји древног Египта и Блиског истока, са посебним занимањем за доба првог миленијума пре нове ере, грчко-римски Египат, епиграфику, папирологију, перцепцију и рецепцију Египта.

 

У 16 часова

Плесни перформанс и отворена радионица капуере и афро-бразилских перкусија

Capoeira Angola BelgradoЧланови клуба Capoeira Angola Belgrado представиће вештину Капуера ангола и плесни перформанс Самба де рода. Капуера – као техника, плес, перформанс, борилачка вештина, праћена песмом и ритмом перкусија – настала је међу Африканцима који су до 19. века довођени као робови на подручје Бразила. Заснована на трагању за складом тела и духа, покрета и ритма, учи се и развија првенствено кроз интеракцију, посматрањем, понављањем и стварањем сваки пут новог, заједничког искуства за све учеснике у извођачком простору ходе (круга). Ова афро-бразилска вештина изворно је представљала вид разоноде који је омогућавао да се прикривено, кроз музику, песму и покрет, пренесу међу члановима заједнице елементи кулурно-историјског наслеђа, предања или одређене поруке. Тридесетих година 20. века постаје призната као национални спорт у Бразилу и отвара се према свим сегментима друштва. Капуера је данас глобални феномен, а од 2014. UNESCO је уврстио ову вештину на листу нематеријалног културног наслеђа Бразила. Уз вештину плеса и покрета напада и одбрана, извођења песама и музике на музичком луку биримбау и перкусијама, учесници капуера ходе (круга) деле вредности као што су принцип узајамног поштовања између заједница, група и појединаца, значај друштвене интеграције и културе сећања на неправде друштвене репресије кроз историју.

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Дарујте МАУ

Аудио-водич

Аудио-водич

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Grb Beograda

МАУ је под покровитељством Скупштине града Београда – Секретаријата за културу

Пријатељ Музеја

Savski venac


Приступна рампа


Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije