Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

SWAHILI – језичке радионице
ПРОЛЕЋНИ ЦИКЛУС

Svahili radioniceМузеј афричке уметности организује нови, пролећни циклус радионица свахили језика. Радионице су намењене почетницима. Сваки полазник ће на крају циклуса бити оспособљен за основну комуникацију на свахилију.

На свахилију постоји изрека: MTU NI WATU, што значи ЧОВЕК ЈЕ НАРОД.

Кроз учење језика упознају се и разумевају другачији обичаји, нарави и понашања.

Пролећни циклус Свахили језичких радионица почиње у недељу, 12. маја, и траје до 30. јуна. Број учесника је ограничен и зато је неопходно послати пријаве са следећим подацима:

 • Име и презиме
 • Година рођења
 • Контакт телефон и имејл
 • Зашто желите да учите свахили? (кратко, до 100 речи)
 • Како сте сазнали за свахили радионицу?

Пријаву са назнаком ЗА СВАХИЛИ РАДИОНИЦУ можете слати на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. до 5. маја (у поноћ). Упис је неопходно обавити између 8. и 12. маја (до почетка пролећног курса).

У пролећном циклусу радионицу воде:

Бенџамин Товет Чемарум

Bendžamin Tovet ČemarumСтудент на одсеку за пејзажну архитектуру и хортикултуру Шумарског факултета Универзитета у Београду.

Рођен у Кенији, земљи у којој живи 51 милион становника, од тога чак 42 народа који имају свој матерњи језик. Након стицања независности, влада Кеније је усвојила свахили као национални језик како би ујединила различите народе.

Језици га интересују од малих ногу, а током студија и школовања, Бенџаминови есеји писани на енглеском и свахили језику често су се показивали најбољим.

Као нативни говорник и предавач, придружује се Свахили језичким радионицама у Музеју афричке уметности 2019. године.

 

Др Марија Панић

dr Marija PanićДоценткиња на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу, где предаје француску књижевност и културу.

За свахили се као филолошкиња интересовала и раније, а са одушевљењем је почела да га учи 2015. године у Свахили језичким радионицама у Музеју афричке уметности у Београду. Интересују је афричка ликовна уметност и књижевност, као и међусобни утицаји афричке и европске културе.

Марија има богато предавачко искуство француског, италијанског и енглеског језика на курсевима језика, у гимназији, у Британској интернационалној школи и на факултету.

Предаје свахили у Музеју афричке уметности од 2018. године.

 

ЦИКЛУС ЈЕЗИЧКИХ РАДИОНИЦА

Свахили се непрекидно обогаћује речима које се позајмљују из других језика, тако да су арапски, хинду, гуџарати, персијски, а однедавно и енглески део свахилија. Такође, у овом језику постоје трагови португалског, немачког, као и бројних локалних језика. На неки начин, свахили је огледало свих веза које су се у дугом историјском периоду стварале између различитих народа!

За све који говоре српски, учење свахилија не представља озбиљну потешкоћу: пише се као што се говори, а користи се исти систем самогласника као у српском језику. За све оне који су заинтересовани да науче овај језик ради личног усавршавања, планираних путовања или комуникације са пословним партнерима у Африци, свахили је одличан избор!

Свахили, или тачније Кисвахили, припада групи Банту језика – великој језичкој групи која се говори на огромном подручју субсахарске Африке. Кроз векове, свахили се ширио кроз трговинске односе међу народима и државама.

У Танзанији, Кенији, Уганди и ДР Конго свахили је званични национални језик, али га говоре милиони људи широм источне, централне и јужне Африке: у Уганди, Бурундију, Сомалији, Мозамбику и Јужној Африци.

Информације о упису:

Радионице се у пролећном циклусу 2019. одржавају једном недељно, недељом у трајању од сат и 30 минута.

Циклус пролећних радионица почиње 12. маја и траје до 30. јуна 2019.

Свахили радионице су отворене за две групе у следећим терминима:

 • I група (почетна 1) : недељом од 14:00 до 15:30.
 • II група (формираће се или почетна 2 или напредна 1 – у зависности од броја заинтересованих кандидата): недељом од 16:00 до 17:30.

Након завршетка радионица, полазници добијају потврду о учешћу у Свахили језичким радионицама.

У свакој групи места има за 10 полазника.

Цена циклуса радионица је 6.000 динара за два месеца: 8 двочаса, укупно: 16 часова.

Сви заинтересовани пријаве могу послати на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. до 5. маја у поноћ, са следећим подацима:

 • Име и презиме
 • Година рођења
 • Контакт телефон и имејл
 • Зашто желите да учите свахили? (кратко, до 100 речи)
 • Како сте сазнали за свахили радионицу?

Слањем пријаве, врши се резервација места, добијају се даља упутства како да се изврши уплата и заказује термин за долазак у Музеј афричке уметности на верификацију уписа. Упис на циклус радионица се врши до попуне групе (по 10 полазника у две групе). Након тога се по примљеним пријавама формира листа чекања са обавештењем о почетку другог циклуса курса свахилија.

Након завршеног уписног рока, Музеј афричке уметности задржава право да не почиње са радионицама уколико укупан број уписаних полазника није довољан. У том случају пријављеним полазницима се предлаже повраћај новца. За истовремени упис две особе из исте породице, укупна цена радионица за другог члана породице (у директном сродству) биће умањена за 20%.

Полазници радионица ће радити на основу књиге Complete Swahili (свахили/енглески), ауторке Џоан Расел (Joan Russell), а трошкови репродукције штампаних и других материјала који ће се користити на часовима, такође, улазе у поменуту цену.

За додатна питања можете контактирати Ану Кнежевић, кустоскињу МАУ, на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или на бројеве телефона: 011/2651 654, 011/2651 269.

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Дарујте МАУ

Аудио-водич

Аудио-водич

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Privatna arhiva Džuverović

SIVision

Zavod Afriška Vas

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Grb Beograda

МАУ је под покровитељством Скупштине града Београда – Секретаријата за културу

Пријатељ Музеја

Savski venac


Приступна рампа


Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije

Архива