Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

1.март - 15. април 2019.

ДУХОВИ АФРИКЕ
Ритуална западноафричка уметност

Фото:
Владимир Поповић

Нaкoн прeмиjeрнoг прикaзивaњa у Mузejу Maкeдoниje у Скoпљу (oктoбaр-дeцeмбaр 2018. године) излoжбa трaдициoнaлнe ритуaлнe умeтнoсти из збирки Mузeja aфричкe умeтнoсти отвoрeнa је у мaтичнoм прoстoру.

Тематски основ изложбе чини уметност западне Африке – тог специфичног културно-историјског подручја на којем су цветале бројне ликовне традиције, а које су у збиркама МАУ заступљене репрезентативним остварењима. Креативност афричких заједница је највише изражена у предметима ритуалне намене у којима су највише дошли до изражаја богатство духовне стварности и снага животних убеђења уметника. Народно скулпторство Африке је током 20. века доживело светску афирмацију због експресивности и креативних домашаја, што му је донело статус „класичне“ уметности Африке.

Уз едукативни програм за децу и одрасле „Недеља у МАУ" (погледајте Календар догађаја), током месеца марта сваког уторка од 17 до 18 часова, захваљујући сарадњи са Општином Савски Венац, одвија се беспатно јавно вођење кроз изложбу. За бесплатно вођење уторком од 17 часова неопходно је пријавити се на број телефона 011/2061-800, сваког радног дана, или на мејл адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Предмети изабрани за излагање повезани су са религијском праксом и духовним веровањима. Различити духови, од предачких фигура до небеских супружника, агрикултурних митских хероја или духова заштитника приказани су на маскама, скулптурама, дрвеним фигурама, амулетима, тканинама и ловачком оделу. На поставци је приказано око педесет предмета који воде порекло из западноафричких народа Бага, Ашанти, Догон, Бамана, Јоруба, Сенуфо, Бауле, Дан, Бобо, Моси. Експонати су настали средином и током друге половине 20. века, а већином потичу из збирке Веде и др Здравка Печара, донатора, и идејних твораца Музеја афричке уметности. Поставка је обогаћена фотографијама и архивским материјалом, који илуструје значења и контекст употребе ритуалних предмета.

Изложбу је отворила проф. др Сенка Ковач, са одељења за етнологију и антропологију Филозофског факултета у Београду.

Кустoскињa излoжбe: Aлeксaндрa Прoдaнoвић Бojoвић, aнтрoпoлoг

 


 

Изложба траје од 1. марта до 15. априла 2019.

Музејски потписи и легенде су на српском и енглеском. За време трајања изложбе биће организована вођења и ликовне радионице за децу, у термину недељом од 11 до 13 h. Вођења у другом термину, и вођења на енглеском заказују се на имејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или телефоном на број + 381 11 2652 654.

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Дарујте МАУ

Аудио-водич

Аудио-водич

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Grb Beograda

МАУ је под покровитељством Скупштине града Београда – Секретаријата за културу

Пријатељ Музеја

Savski venac


Приступна рампа


Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije