МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Виртуелна посета

Манкала, мисаона игра

Манкала је друштвена игра мисаоног карактера заснована на логичко-математичкој комбинаторици, а у различитим варијантама игра се у Африци, Азији, Јужној и Северној Америци. Мултимедијална изложба, као и пратећи каталог, показује глобални карактер ове игре, а кроз могућност играња публици омогућава и да уђе у свет манкале.

Изложба представља и наставак сарадње Музеја афричке уметности и белгијског колекционара Гибера Ерсона, који трећи пут београдској јавности излаже предмете из своје вредне збирке. Поред збирке афричких табли за манкалу, пиона и скулптура из Ерсонове збирке, ова изложба је обогаћена и предметима из колекције породице Поповић, као и таблама за манкалу из фонда Музеја афричке уметности у Београду. Како би се дало што обухватније тумачење ове друштвене игре, на изложби су први пут представљене и две камене табле за манкалу из Археолошког Института у Београду, које потичу из XVII века а пронађене су на Београдској тврђави.

Посетиоци могу да виде и четири видео-пројекције, односно снимке разговора са колекционаром Гибером Ерсоном, афричким и европским „манкалистима“, кустосима афричких музеја из Белгије и Амстердама, археолозима и другим познаваоцима ове древне игре.


 

From website: www.galerijeimuzeji.com

Назад на прошле изложбе

Календар догађаја

Kalendar događaja