Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Kreativne radionice

Studenti

Bogatstvo umetničkog nasleđa Afrike, simbolička značenja u tradiciji i savremeno stvaralaštvo predstavljaju polazište za studente da u okviru radionica kreiraju i predstave svoje radove. Jedan od primera je saradnja sa profesorima Odseka za tekstil Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu i realizacija radionica i predavanja inspirisanih motivima tkanina Filafani i kostimima Južne Afrike.

Prateći teme izložbi, od 1997. godine ostvaren je niz radionica u saradnji sa profesorima Fakulteta likovnih umetnosti. Motivi body-art-a, neolitskog slikarstva Sahare, murala naroda Gurunsi i Ndbele i tkanina Filafani preneti su kroz radove studenata na spoljašnje zidove Muzeja, dajući zgradi Muzeja jedinstven vizuelni identitet.

Muzej afričke umetnosti predstavlja inspirativan i nesvakidašnji ambijent za nastavu i studentske radove u okviru različitih predmeta fakulteta, akademija i viših škola. Dodatni podsticaj za studentska interesovanja, istraživanja i interpretacije predstavljaju muzejski arhivi i bogat fond biblioteke.

Poseban vid rada sa studentima ostvaren je u okviru muzejskog programa „Praktikum“ koji su osmislile i vodile kustoskinje Emilia Epštajn i Ivana Vojt, a pokrenut je u saradnji sa Centrom za razvoj karijere Filozofskog fakulteta. „Praktikum 2013“ je obuhvatio jednomesečnu edukaciju i praksu deset studenata završnih godina istorije umetnosti i antropologije, koji su potom individualno održali javna vođenja za publiku, odnosno „dočarali Afriku iz deset različitih perspektiva“.

Priprema radionica i predavanja ostvaruje se u dogovoru kustosa i profesora, kao i na zahtev grupa studenata i drugih zainteresovanih.
Kontaktirajte Muzej: telefon 2651-654,
email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.