Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

Razgovor o knjizi Aleša Štegera
o migrantima
u Muzeju afričke umetnosti

Četvrtak, 3. decembar, u 18 časova

Muzej afričke umetnosti i izdavačka kuća Arhipelag organizuju razgovor o knjizi Aleša Štegera Na kraju napisano u četvrtak, 3. decembra s početkom u 18 časova. Ova knjiga je nedavno prevedena na srpski jezik i objavljena u izdanju Arhipelaga.

Knjiga Aleša Štegera Na kraju napisano prva je knjiga u evropskoj književnosti o aktuelnoj migrantskoj krizi, o novoj velikoj seobi naroda. U izdanju Arhipelaga objavljeno je i prvo štampano izdanje ove knjige. Na kraju napisano je knjiga eseja i zapisa, proznih fragmenata i dramatičnih ispovesti o drami sirijskih izbeglica na putu od Bliskog istoka, preko Srbije, do Evrope. Uporedo sa pisanjem teksta, Aleš Šteger je uradio čitavu seriju fotografija ljudi, događaja i prizora koje čine sastavni deo ovog njegovog projekta.

Razgovor o knjizi posvećenoj migrantima odvija se u kontekstu izložbe Granica je zatvorena koja se sastoji iz migrantskih mapa, radova u tekstilu, izjava migranata, aplikacije i društvene igre koju su „anonimni“ migranti sami stvorili u jednom od centara za tražioce azila u Srbiji.

Knjiga Na kraju napisano nastala je u avgustu u Beogradu, u neformalnom izbegličkom kampu u parku pored Beogradske autobuske stanice, gde se pisac susreo sa sirijskim migrantima, razgovarao s njima, beležio njihove sudbine i skupljao građu za svoje potresno svedočanstvo o migrantima. Knjiga Na kraju napisano posvećena je koliko velikoj izbegličkoj krizi našeg vremena toliko i evropskom odgovoru na nju.

Susrećući se tokom boravka u Beogradu sa izbeglicama iz Sirije, Avganistana, Jemena, Iraka, ali i Libije i Somalije, Aleš Šteger je oblikovao uzbudljivo svedočanstvo o sudbinama običnih ljudi koji su, bežeći pred ratnim nasiljem, krenuli na neizvesni put izbeglištva. Otuda je ova knjiga istovremeno i knjiga ispovesti i svedočenja, reportaža i putopis, esej i traktat o kapitalnoj političkoj neodgovornosti našeg vremena.

Aleš Šteger, poznati slovenački pesnik, esejista, prozni pisac, rođen je 1973. godine u Ptuju. Dobitnik je svih značajnijih nagrada za književnost u Sloveniji, a njegove pesme, romani i eseji prevedeni su na više od dvadeset jezika. U izdanju Arhipelaga ranije su objavljene dve knjige Aleša Štegera: knjiga eseja Berlin i putopisni roman Ponekad je januar usred leta.

O Štegerovoj knjizi govoriće:

  • dr Zoran Ćirjaković, novinar i predavač na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu
  • Mića Vujičić, pisac i kolumnista NIN-a
  • Gojko Božović, pisac i direktor izdavačke kuće Arhipelag

Moderator razgovora je Ivana Vojt, kustos Muzeja afričke umetnosti.

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network