Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

MUZEJ AFRIČKE UMETNOSTI
Subota, 7. novembar u 17č

Pozivamo vas na jedan malo drugačiji RAZGOVOR na temu

MUZEJ NIJE SAMO ZGRADA
- za jedan aktivistički muzej -

O izložbi „Granica je zatvorena“, društveno svesnom i društveno aktivnom muzeju, realnostima i potencijalima

Gosti:

  • dr Irina Subotić, istoričarka umetnosti i predsednica UO Grupe 484
  • dr Ana Sladojević, teoretičarka umetnosti
  • Ana Panić, kustoskinja, istoričarka umetnosti
  • Đorđe Balmazović (ŠKART)

Izložba "Granica je zatvorena" predstavlja projekat saradnje Muzeja afričke umetnosti u Beogradu, nevladine organizacije „Grupa 484“ i grupe umetnika u okviru koje deluju Snežana Skoko, Ivana Bogićević-Leko, Luka Knežević Strika i umetnički kolektiv ŠKART.

Svaka izložba postavljena u bilo kom muzeju nosi određenu poruku. Poruke se smeštaju u jedan već postojeći narativ – narativ određene institucije utemeljene na sopstvenoj genealogiji i istoriji izlagačke politike. Takođe, kada se jednom „pusti u javnost“ izložba dobija život za sebe jer interpretacije nikada ne mogu biti strogo usmeravane, niti zauzdavane.

Za učesnike u projektu i goste-sagovornike: Šta čin postavljanja izložbe „Granica je zatvorena“ u Muzeju afričke umetnosti znači za vas? Kako vidite njenu sadašnjost i potencijalnu budućnost? Da li muzej može/treba da bude polje za odigravanje i iskazivanje aktuelnih društvenih tema, i ako je odgovor potvrdan, kroz koje prakse i sa kojim ciljevima?

Za publiku: Ovo će biti jedan sasvim poseban RAZGOVOR jer želimo da svi posetioci programa dođu sa željom da budu „aktivni učesnici“ koji postavljaju pitanja, iznose svoja tumačenja i ideje. Izložba i katalog samo su naizgled zatvorene priče i poruke o izložbi. Iznošenjem svog viđenja, publika za koju je izložba i napravljena, preuzima aktivnu ulogu u kreiranju „polja šireg (sa)znanja“ o izložbi „Granica je zatvorena“, kao i o radu samog Muzeja afričke umetnosti. Jednom rečju – publika kreira potencijal muzeja kao društvene institucije.

Ovo nije tribina. Nećemo sedeti na pijedestalu i govoriti vam. Trudićemo se da podelimo sa vama šta mislimo u nadi da ćete na isti način uzvratiti.

Moderatorka razgovora: Emilia Epštajn, kustos MAU

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network