Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

SEMINAR: Antikolonijalizam u Africi

SEMINAR: Antikolonijalizam u AfriciDrugu polovinu 20. veka obeležile su borbe protiv kolonijalizma u čitavoj Africi i za svega nekoliko decenija sve afričke države uspele su da se izbore za nezavisnost, ali eksploatacija ovog kontinenta nije time zaustavljena. Kolonijalizam je prerastao u neokolonijalizam, a bogate evropske i severnoameričke države i korporacije pronašle su nove, složenije i prikrivenije metode za dominaciju nad narodima Afrike. Nastavile su da crpe resurse i da održavaju stanovništvo ovog kontinenta u stanju podređenosti i siromaštva.

Ipak, dugotrajne i herojske oslobodilačke borbe u Alžiru, Angoli, Kongu, Gvineji Bisao, Mozambiku, Burkini Faso i brojnim drugim zemljama nisu ostale bez rezultata. Društvene i ekonomske prilike su poboljšane u odnosu na kolonijalni period 19. i prve polovine 20. veka, a revolucionarne ideje slobode, samostalnosti, jednakosti i socijalne pravde ostale su inspiracija i uzor za generacije Afrikanaca koje su došle i koje tek dolaze.

Seminar posvećen antikolonijalizmu u Africi zamišljen je kao ciklus dešavanja u okviru kojih ćemo zajednički ispitivati nasleđe ovih borbi i razgovarati o imperijalizmu, rasizmu, postkolonijalnoj teoriji, dekolonijalnom obrtu, Pokretu nesvrstanih i paralelama koje postoje između Afrike i drugih delova sveta, kao i o lekcijama iz istorije antikolonijalzma koje mogu imati praktični značaj u današnjem kontekstu.

Seminar se organizuje u saradnji Samoobrazovnog univerziteta „Svetozar Marković“, Muzeja afričke umetnosti i Doma kulture Studentski grad, a sastojaće se od filmskih projekcija sa diskusijama, predavanja i čitalačkih grupa. Svako od ovih dešavanja predstavljaće samostalan događaj otvoren za sve zainteresovane, a oni koji žele da isprate čitav seminar mogu se prijaviti na mejling listu preko koje će se deliti dodatna literatura i organizovati onlajn diskusija i razmena različitih materijala vezanih za ovu temu. Adresa za prijavljivanje na listu je: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

 


 

PROGRAM SEMINARA

 

21. mart, Muzej afričke umetnosti, 18 č

„Bitka za Alžir“ (1966) – film i diskusija

Uvodna reč: Ana Knežević i Emilia Epštajn, kustoskinje Muzeja afričke umetnosti

Na Svetski dan borbe protiv rasizma, 21. marta od 18 časova pozivamo vas da u Muzeju afričke umetnosti zajedno pogledamo kultno filmsko ostvarenje Đila Pontekorva „Bitka za Alžir“ iz 1966. godine. Film je nastao po scenariju Jasefa Sadija, koji je bio aktivni učesnik Alžirske borbe za nezavisnost (1954-1962), a u filmu glumi samoga sebe.

Ova projekcija i diskusija predstavljaju uvodno dešavanje seminara „Antikolonijalizam u Africi“ koje tokom marta i aprila organizuju Samoobrazovni univerzitet „Svetozar Marković“, Muzej afričke umetnosti i Dom kulture Studentski grad. Projekcija filma „Bitka za Alžir“ održaće se simbolično na mestu koje su osnovali Veda Zagorac i Zdravko Pečar, takođe učesnik u antikolonijalnoj borbi za oslobođenje Alžira.

Uvodnu reč sa posebnim osvrtom na značaj filma i ženske borbe daće Ana Knežević i Emilia Epštajn, kustoskinje izložbe 'Ovo nije rat' – oslobođenje duha i zemlje u mastilu i na delu (DKSG, decembar 2021).

Zahvaljujemo se produkcijskoj kući Casbah Entertainment na slobodnoj projekciji, u čast Jasefa Sadija (1928-2021).

La battaglia di Algeri (The Battle of Algiers, 1966)

Trajanje: 120 min.

Režija: Gillo Pontecorvo

Trejler:

Ulaz je slobodan, a nakon projekcije biće organizovana i diskusija.

 


 

23. mart, Kvaka 22, 19 č

Čitalačka grupa: Franc Fanon – „Prezreni na svetu: O nasilju“, 1. deo

 


 

28. mart, Muzej afričke umetnosti, 18 č

„Lumumba, Kongo i borba za ’srca i duše’ Afrike – Antikolonijalni pokret u Centralnoj Africi šezdesetih i hladni rat“

Predavanje će održati dr Nemanja Radonjić, docent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije

Nezavisnost belgijske kolonije Kongo u srcu Afrike otvorila je jedno polje preplitanja dva najvažnija fenomena druge polovine XX veka - dekolonizacije i hladnog rata. Mogućnost da ova velika država u Centralnoj Africi bude privezana za jedan ili drugi hladnoratovski blok, svet kapitalizma ili svet socijalizma, uznemiravala je političke i ratne kabinete u Moskvi i Vašingtonu, ali i Kairu i Beogradu.

Turbulentne godine u Kongu kao posledicu imaće i smrt prvog demokratskog premijera Patrisa Lumumbe, generalnog sekretara UN Daga Hameršelda i mnogo hiljada Kongoanaca. Lumumba će i kasnije predstavljati antikolonijalnu ikonu koja će krasiti studentske domove širom sveta i gerilske kampove širom Afrike, a antikolonijalna borba u Centralnoj Africi privući će ikone poput Če Gevare i drugih u dugu borbu za slobodu.

Studentske demonstracije u Beogradu ranih šezdesetih. Arhiv Jugoslavije

Studentske demonstracije u Beogradu ranih šezdesetih. Arhiv Jugoslavije

 


 

30. mart, Kvaka 22, 19 č

Čitalačka grupa: Franc Fanon – „Prezreni na svetu: O nasilju“, 2. deo

 


 

5. april, Dom kulture Studentski grad, 20 č

Patris Lumumba na filmu

Diskusiju uz primere iz filmova vodi Saša Perić, reditelj, aktivista i obrazovni radnik

 


 

11. april, Dom kulture Studentski grad, 20 č

Antikolonijalni film u Mozambiku

Predavanje će održati Vladimir Šojat, montažer i video umetnik

 


 

20. april, Dom kulture Studentski grad, 20 č

Franc Fanon na filmu

Diskusiju uz primere iz filmova vodi Saša Perić, reditelj, aktivista i obrazovni radnik

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network