Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

TRADICIONALNE POZORIŠNE LUTKE MALIJA

Iz zbirke Andreja Jerovšeka i zbirke Muzeja afričke umetnosti

Tradicionalne pozorište lutke MalijaKustoskinja izložbe: Marija Miloš

Izložba je otvorena do ponedeljka, 23. avgusta 2021. godine.

Na izložbi Tradicionalne pozorišne lutke Malija – iz zbirke Andreja Jerovšeka i zbirke Muzeja afričke umetnosti predstavljene su lutke karakteristične po svom stilu izrade i animacije za pozorišnu formu koja se tradicionalno izvodi u južnim oblastima Republike Mali, u dolini reke Niger. Kao eksponati na ovoj izložbi, glavne uloge dele pozorišne lutke antilopa sa bubnjarem i plesačima, slon, plejada žutih, crvenih i plavih malih ljudi i Merenkun, velika figura žene sa dva lica. Svedočeći o varijetetu dramskih likova i skulptoralnim odlikama, izložba ujedno otkriva elemente konstrukcije lutaka koji omogućavaju pokret na sceni. Na izložbi su zastupljene zglobne lutke na štapu, od kojih su neke opremljene i koncem za manipulisanje, kao i lutke bez pomičnih delova rezbarene u drvetu. Sa poznavaocima i ljubiteljima lutkarstva i pozorišne igre, i sa svima koje pozivamo ovom izložbom da to postanu, podelićemo odmah još dve tajne glumačkog zanata iz ovog dela Afrike: tradicionalne lutke igraju scene nemog pozorišta, a lutkari ostaju sakriveni u kostimu ili kapteletu, elementu koji ima funkciju pokretne pozornice.

Slon - lutka na štapu
Slon - lutka na štapu

Duga i bogata tradicija pozorišta lutaka koju baštini Republika Mali ponikla je u oblasti Segua, gde i danas ima poseban značaj u kulturnom životu i daje snažan impuls savremenom stvaralaštvu na polju izvođačkih umetnosti, kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj sceni. Putopisi s kraja 19. veka i zatim mnoga etnološka istraživanja, u kojima su zabeležena i lokalna usmena predanja, svedoče da je lutkarstvo u ovim krajevima nekada u davnini poteklo iz kulture Bozoa, našavši plodno tlo daljeg razvoja i stvaralaštva i u kulturama susednih Bamana, Maninka, Marka i Somonoa u dolini Nigera i njegovih pritoka. U ruralnim područjima koja naseljavaju, Somonoi i Bozoi su poznati kao ribari i lađari, a Bamane, Maninke i Marke kao poljoprivrednici i trgovci. Zajednička odlika ovih zajednica je tradicionalna društvena institucija omladinskog udruženja, kao i lutkarski teatar koji organizuju i izvode članovi udruženja.

Zglobna lutka na štapu
Zglobna lutka na štapu

Tradicionalno lutkarsko pozorište u produkciji omladinskih udruženja organizuje se kao proslava, festival ispunjen brojnim nastupima i živom interakcijom između izvođača i gledalaca na otvorenom prostoru u njihovim selima. Predstave takvog pozorišta poznate su po lutkama, džinovskim i malim, koje predstavljaju životinje, ljudska bića, mitska bića i duhove. Zahvaljujući umeću izvođača, tradicionalno iniciranih u tajne lutkarstva, lutke postižu gestove koji idu od određenih jednostavnih plesnih koraka do komplikovanih i dinamičnih pokreta. Uz lutkarske scene, jednu tradicionalnu predstavu čine i pesme vodećeg vokala i hora, izvođači sa maskama i kostimima, grupni plesovi i perkusionisti na bubnjevima. Predstave se tradicionalno održavaju jednom ili dva puta godišnje i važan su društveni i kulturni događaj za zajednicu. Sa izražajnom snagom upečatljive i uzbudljive estetike, tradicionalni lutkarski teatar je pre svega način edukacije. Kao što navodi Mamadu Samake (Mamadou Samaké), stručnjak iz Nacionalnog muzeja u Bamaku (Musée National, Bamako), pouke ovog pozorišta odnose se na „bračni život, društveni život, ekonomski život, na prirodnu sredinu, istoriju i mitove, i prenose se kroz komične ili satirične scene u kojima su predstavljeni realistični ili simbolični likovi“.

Lutke - artikulacija uzicama
Lutke - artikulacija uzicama

Na izložbi Tradicionalne pozorišne lutke Malija prikazane su lutke različitih vrsta i tehnika izrade iz zbirke Pečar koju baštini Muzej afričke umetnosti i iz privatne zbirke Andreja Jerovšeka (Slovenija), sakupljene u Maliju u periodu od kraja 60-ih do sredine 80-ih godina prošlog veka. Takođe, na izložbi su zastupljene tkanine različitih dezena, štampanih i utkanih, koje vizuelno sugerišu raznolikost scenskih dekora u tradicionalnom lutkarskom pozorištu. Izložba ima za cilj da predstavi dugu tradiciju lutkarstva u Maliju, simbolizam likova tradicionalnih lutaka, kao i da ukaže na značaj koji u društvu ima sistem omladinskih udruženja i pozorišna lutkarska igra koja odražava preobražaj mladih u odrasle, povezuje i ujedinjuje iskustva, uokviruje i sažima nasleđe i stvaralaštvo. U želji da publici bliže predstavimo pokrete i ponudimo bar nagoveštaj lutkarske igre, za izložbu su izrađene replike inspirisane tradicionalnim pozorišnim lutkama Malija, rad Milice Josimov, vajarke, i digitalna animacija koju je kreirala Ivana Bunuševac, grafička dizajnerka.

Poseban značaj izložbe ogleda se u saradnji koja je uspostavljena između Nacionalnog muzeja Malija u Bamaku i Muzeja afričke umetnosti u Beogradu tokom istraživanja i tumačenja odabranih predmeta. Zahvaljujući podršci gospodina Daude Keite (Daouda Keïta), direktora Nacionalnog muzeja Malija u Bamaku (Musée national du Mali, Bamako), i gospodina Mamadua Samakea, muzejskog stručnjaka za umetnost lutkarstva, u mogućnosti smo da ovom izložbom predstavimo javnosti tumačenja lutaka koja obuhvataju izvorne nazive i značenja delikatnih vizuelnih i funkcionalnih odlika koje svedoče o izražajnosti tradicionalne lutkarske umetnosti Malija.

Stručno vođenje kroz tematsku izložbu „Tradicionalne pozorišne lutke Malija" održaće se u nedelju, 22. avgusta, u 13 i u 16 časova. Kroz izložbu vodi kustoskinja i autorka izložbe Marija Miloš.

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network