Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

PRAKTIKUM 2019 – Poseban program tematskih vođenja kroz stalnu postavku Muzeja

Praktikum 2019ŠTA? Praktikum je poseban program Muzeja u kojem učestvuju studenti završnih godina Filozofskog fakulteta u Beogradu. Tokom nekoliko meseci, uz mentorstvo kustosa MAU, studenti vredno rade na pripremi novih, originalnih i veoma zanimljivih vođenja kroz stalnu postavku.

KAKO? Odabirom tema koje su vezane za njihovo obrazovanje - bilo da su to istorija umetnosti ili etnogolija, filozofija, sociologija, arheologija, istorija... ali i kao rezultat njihove želje da svoja znanja prošire upoznavanjem sa materijalnom kulturom koju baštini MAU.

ZAŠTO? Cilj "Praktikuma" jeste da pruži studentima mogućnost da se upoznaju sa kustoskim pozivom, ali i da se najširoj javnosti ponude neki novi pogledi i interpretacije stalne postavke Muzeja.

KADA? Od nedelje, 12. maja (u 13 časova) do petka 17. maja (u 17 časova)

*Ulaz na sva vođenja je besplatan!

 

Kliknite da preuzmete brošuru Praktikuma 2019 u .pdf formatu.

Raspored vođenja možete preuzeti ovde.

 


 

RASPORED

 

Nedelja, 12. maj u 13 časova

FUNKCIJA MUZIKE U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU I RITUALIMA NARODA ZAPADNE AFRIKE

Teodora Stojiljković, studentkinja master studija etnologije i antropologije

Život naroda na afričkom kontinentu prožet je najrazličitijim kulturnim praksama. Veoma izražene i veoma važne jesu ritualne prakse. U svakodnevnom životu, ali i prilikom izvođenja rituala istaknuto mesto zauzima muzika. Pre svega, razvijena je praksa kolektivnog muziciranja na različitim muzičkim instrumentima, pri čemu se podrazumeva da više pripadnika zajednice izvodi muziku koja je prigodna određenoj ceremoniji. Prilikom izvođenja rituala pripadnici zajednice često koriste i različite maske. Ovo vođenje kroz stalnu postavku Muzeja afričke umetnosti ima za cilj da prikaže funkciju muzike u životu zajednice, odnosno načine na koje muzika uspostavlja određene društvene norme i povezuje članove zajednice.

 

Ponedeljak, 13. maj u 17 časova

OD MAJKE ZEMLJE DO KLEČEĆE FIGURE – DVOSTRUKA ULOGA ŽENE U ZAPADNOAFRIČKOM DRUŠTVU

Anja Vulić, studentkinja master studija istorije

Univerzalna neophodnost plodnosti, kao motiva nad motivima, u zapadnoafričkim društvima se, uglavnom, simbolički prikazivala kroz žensko telo u punoj snazi. „Majka Zemlja“ je ta koja odlučuje o plodnosti godine, o izobilju hrane i rađanju zdrave dece. Mnoge ritualne svečanosti praznuju se u njenu čast, sve se čini ne bi li se ona umilostivila. Kroz predmete koje su žene koristile, ali i kroz ritualne figurine različitih zajednica, pokušaću da rekonstruišem žensku poziciju u tradicionalnom životu Zapadne Afrike.

 

Utorak, 14. maj u 17 časova

BOG I STVARANJE SVETA – UVOD U AFRIČKU FILOZOFIJU RELIGIJE

Mira Pavlović, studentkinja master studija filozofije

U savremenoj afričkoj filozofiji religija i kulturna tradicija imaju posebno mesto. Da li postoji bog i kako je nastao svet, pitanja su koja oduvek intrigiraju ljudski um. Prema učenju evropskih putnika i misionara, narodi Zapadne Afrike bili su pagani, ljudi bez religije, međutim, maske i skulpture na stalnoj postavci Muzeja afričke umetnosti uveriće vas u suprotno. Mitovi, rituali i religija su osnova afričke filozofije, pa se o afričkoj filozofiji često govori kao o etnofilozofiji. Šetnjom kroz stalnu postavku, saznaćete nešto novo i možda otkriti filozofa u sebi.

 

Sreda, 15. maj u 17 časova

MASKE KOJE ŽIVOT ZNAČE – RITUALI NARODA ZAPADNE AFRIKE

Milorad Živković, student arheologije

Korišćenje maski u ritalima naroda Zapadne Afrike tema je koja je okupirala istraživače u želji da spoznaju pozadinske priče koje se kriju u tom fenomenu, kada je reč o zaštiti od zlih duhova, prizivanju viših sila, plesovima plodnosti i sl. Nasuprot laičkim zaključcima da su rituali „pozorišne predstave“ kojima je jedini cilj zabava publike, treba imati u vidu da su oni imali veliki značaj za zajednicu. Zapravo, svaki bitan događaj u životu pojedinca praćen je određenim ritualima. Koračajući kroz stalnu postavku Muzeja, posetioci će dobiti uvid u jedan „duhovni“ svet i saznati nešto više o narodima Zapadne Afrike, čiji se predmeti nalaze na stalnoj postavci Muzeja.

 

Četvrtak, 16. maj u 17 časova

AŠANTI, DAHOMEJ, BENIN – IKONOGRAFIJA VLADARA I FUNKCIJA VLADARSKIH PREDMETA

Isidora Smiljanić, studentkinja master studija istorije

Reprezentacija, odnosno ikonografija vladara, zauzima značajnu ulogu u svim svetskim civilizacijama, pa tako i u društvima Zapadne Afrike. Tokom obilaska stalne postavke Muzeja upoznaćete se sa predmetima koji najbolje predstavljaju status vladara, prvenstveno u državama Ašanti federacije i kraljevstva Dahomej, ali i u značajnom kulturnom centru Zapadne Afrike – gradu Ife. Kroz tumačenje uloge vladara i karakteristika vladarskih predmeta, steći ćete uvid u državni i društveni poredak pomenutih kulturnih i političkih centara. Kroz ovo javno vođenje, upoznaćete se sa „kraljevskom“ umetnošću, što je ujedno i dobar uvod u bolje razumevanje političkih i kulturnih okolnosti u Zapadnoj Africi tokom XVIII i XIX veka.

 

Petak, 17. maj u 17 časova

KULT PREDAKA ZAPADNOAFRIČKIH ZAJEDNICA KROZ MITOVE I RITUALE

Vukica Korać, studentkinja master studija arheologije

Muzej Afričke umetnosti – zbirka Vede i dr Zdravka Pečara, koji je svoja vrata otvorio publici 1977. godine, sadrži mnoštvo autentičnih predmeta tradicionalne umetnosti Zapadne Afike. Upravo ti predmeti čine stalnu postavku Muzeja, i svaki od njih ima svoju jedinstvenu priču. Cilj ovog vođenja jeste da kroz priču o mitovima i ritualima upozna posetioce sa predmetima koji se vezuju za kult predaka – bilo da je reč o figuralnim skulpturama ili o maskama. Predmeti će moći da se „dožive“ ne samo s aspekta vizuelnog, već i u kontekstu simboličkog i opšte-funkcionalnog značaja u društvu. Najveći broj mitova zapadnoafričkih zajednica usmeren je upravo na stvaranje sveta i ulogu prvobitnih predaka u tom procesu, a kroz rituale se pojedinci povezuju sa duhovima prošlosti.

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network