Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

1.mart - 15. april 2019.

DUHOVI AFRIKE
Ritualna zapadnoafrička umetnost

Foto:
Vladimir Popović

Nakon premijernog prikazivanja u Muzeju Makedonije u Skoplju (oktobar-decembar 2018. godine) izložba tradicionalne ritualne umetnosti iz zbirki Muzeja afričke umetnosti otvorena je u matičnom prostoru.

Tematski osnov izložbe čini umetnost zapadne Afrike – tog specifičnog kulturno-istorijskog područja na kojem su cvetale brojne likovne tradicije, a koje su u zbirkama MAU zastupljene reprezentativnim ostvarenjima. Kreativnost afričkih zajednica je najviše izražena u predmetima ritualne namene u kojima su najviše došli do izražaja bogatstvo duhovne stvarnosti i snaga životnih ubeđenja umetnika. Narodno skulptorstvo Afrike je tokom 20. veka doživelo svetsku afirmaciju zbog ekspresivnosti i kreativnih domašaja, što mu je donelo status „klasične“ umetnosti Afrike.

Uz edukativni program za decu i odrasle „Nedelja u MAU" (pogledajte Kalendar događaja), tokom meseca marta svakog utorka od 17 do 18 časova, zahvaljujući saradnji sa Opštinom Savski Venac, odvija se bespatno javno vođenje kroz izložbu.

Za besplatno vođenje utorkom od 17 časova neophodno je prijaviti se na broj telefona 011/2061-800, svakog radnog dana, ili na mejl adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Predmeti izabrani za izlaganje povezani su sa religijskom praksom i duhovnim verovanjima. Različiti duhovi, od predačkih figura do nebeskih supružnika, agrikulturnih mitskih heroja ili duhova zaštitnika prikazani su na maskama, skulpturama, drvenim figurama, amuletima, tkaninama i lovačkom odelu. Na postavci je prikazano oko pedeset predmeta koji vode poreklo iz zapadnoafričkih naroda Baga, Ašanti, Dogon, Bamana, Joruba, Senufo, Baule, Dan, Bobo, Mosi. Eksponati su nastali sredinom i tokom druge polovine 20. veka, a većinom potiču iz zbirke Vede i dr Zdravka Pečara, donatora, i idejnih tvoraca Muzeja afričke umetnosti. Postavka je obogaćena fotografijama i arhivskim materijalom, koji ilustruje značenja i kontekst upotrebe ritualnih predmeta.

Izložbu je otvorila prof. dr Senka Kovač, sa odeljenja za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Kustoskinja izložbe: Aleksandra Prodanović Bojović, antropolog

 


 

Izložba traje od 1. marta do 15. aprila 2019.

Muzejski potpisi i legende su na srpskom i engleskom. Za vreme trajanja izložbe biće organizovana vođenja i likovne radionice za decu, u terminu nedeljom od 11 do 13 h. Vođenja u drugom terminu, i vođenja na engleskom zakazuju se na imejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili telefonom na broj + 381 11 2652 654.

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network