Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

Muzej afričke umetnosti i Ambasada Egipta organizovali jednodnevnu radionicu posvećenu egiptologiji

Muzej afričke umetnosti, u saradnji sa Ambasadom Egipta u Srbiji, nedavno je pokrenuo prvi kurs posvećen egiptologiji. Kurs je osmišljen sa ciljem da se na naučno-popularan način, kombinovanjem predavanja i praktičnih vežbi, najširoj javnosti približi egiptologija kao jedna od najpopularnijih naučnih disciplina danas. Zbog velikog odjeka i interesovanja koje je ovaj program izazvao i među pripadnicima diplomatske zajednice u Beogradu, organizovana je i jednodnevna radionica egiptologije na engleskom jeziku.

Program je otvorio Amr Alguveili, ambasador Egipta u Srbiji, istakavši da Egipat predstavlja jednu od kolevki moderne civilizacije i da je njegov uticaj na razvoj celokupnog društva nemerljiv. „Izuzetno je značajno da se ovakva predavanja organizuju za najširu publiku koja oduvek pokazuje veliko zanimanje za drevni Egipat“. On je pozvao turiste da posete Egipat i da – pored uživanja u njegovim prirodnim lepotama – obiđu i brojne kulturne znamenitosti ovog podneblja.

Marija Aleksić, direktor Muzeja, ukazala je na veliku pažnju koju je ovaj program izazvao u javnosti, najavivši da će se najesen održati i drugi ciklus predavanja, uz odgovarajuće radionice za decu koju posebno privlače egipatski simboli i pismo. „Zahvaljujući podršci ambasadora Alguveilija i Ambasade Egipta, možemo očekivati da uskoro u našem muzeju – jedinom u regionu koji je u potpunosti posvećen afričkoj umetnosti – organizujemo i gostujuću izložbu koja će prikazati deo bogatog kulturnog nasleđa Egipta“, istakla je Marija Aleksić.

Nenad Marković, doktorand na Češkom institutu za egiptologiju u Pragu i saradnik Muzeja, upoznao je polaznike radionice – među kojima su bili brojni ambasadori i šefovi delegacija – sa ključnim pojmovima, istorijskim epohama, ličnostima i najvažnijim tekovinama egipatske civilizacije.

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network