Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

INSTITUT ZA ETNOLOGIJU I ANTROPOLOGIJU, CENTAR ZA AFRIČKE STUDIJE FILOZOFSKOG FAKULTETA I
MUZEJ AFRIČKE UMETNOSTI U BEOGRADU

imaju čast da vas pozovu na predavanje

KARIBUNI TANZANIA –
O JEDNOM NEOBIČNOM PUTOVANJU

Marije Ličine i Ivane Vojt
kustoskinja za afričku umetnost
u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu 

Uvodna reč: prof. dr Senka Kovač

Predavanje se organizuje u okviru Antropološke agore
u četvrtak, 6. aprila 2017. g. u 13 časova u sali 508
na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu

 

U okviru Antropološke agore u četvrtak, 6. aprila 2017. u 13 časova, u sali 508 Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, održaće se predavanje kustoskinja Muzeja afričke umetnosti, Marije Ličine i Ivane Vojt na temu „Karibuni Tanzania – o jednom neobičnom putovanju“. Uvodnu reč daće prof. dr Senka Kovač.

Izraz „karibuni”, odnosno „dobro došli” u prevodu sa svahili jezika, strance prati gotovo na svakom koraku kroz Tanzaniju. U ovoj zemlji, smeštenoj između Velikih jezera, Kilimandžara i Indijskog okeana, govori se više od sto, pretežno bantu i nilotskih, jezika. Korišćenjem svahilija kao zvaničnog jezika ojačano je zajedništvo etnički raznolike nacije Republike Tanzanije, nastale 1964. godine ujedinjenjem Tanganjike i Zanzibarskog arhipelaga. Istorija ovog područja od kraja 19. veka beleži nemačku, i zatim britansku, kolonijalnu upravu, dok je razgranata trgovina preko Indijskog okeana vekovima unazad povezivala istočno-afričku obalu, Arabijsko i Indijsko poluostrvo. Kao i u samom svahili jeziku, u materijalnoj i duhovnoj kulturi Tanzanijaca ogledaju se različiti kulturni slojevi i uticaji.

Nakon dvadeset dana provedenih u Tanzaniji u februaru ove godine, kustoskinje MAU prikazaće iskustva i zapažanja sa svog putovanja na predavanju u okviru “Antropološke agore”. U slici i reči, biće predstavljeni odrazi tradicionalnog i modernog u savremenoj Tanzaniji uz primere različitih načina života, gradske i seoske arhitekture, saobraćaja, odevanja i drugih kulturnih odlika. Prikaz će obuhvatiti i lokalne muzeje, galerije i umetničku zadrugu Tinga-Tinga slikarske škole, ponudu umetničkih i zanatskih predmeta od strane brojnih uličnih prodavaca, kao i selekciju predmeta nabavljenih za fond beogradskog Muzeja afričke umetnosti.

U svom putopisu, kustoskinje će vas voditi kroz višemilionsku metropolu Dar es Salam, njegovu dnevnu vrevu i žegu, preplet ljudi i saobraćaja, boje, zvukove, prašinu. Njihova sledeća stanica biće mirniji priobalni grad Tanga, gde otkrivaju Grčku pravoslavnu crkvu i upoznaju sveštenika, rođenog Tanzanijca, koji dočekuje goste raširenih ruku. Putovanje dalje vodi u unutrašnjost, do gradića Mošija koji leži u podnožju Kilimandžara, na čijim obroncima pripadnici naroda Čaga tradicionalno gaje kafu i banane, ali i na veoma dovitljiv način animiraju radoznale turiste. Kontinentalni deo ovog putopisa završava se u Aruši, središtu „safari groznice“, koje okružuju veliki nacionalni parkovi Serengeti, Tarangire i Ngoro Ngoro. Slediće susret sa ostrvom Zanzibar, gde putnice prvo upoznaju mesto Nungvi oivičeno belim peščanim plažama i ispunjeno bezbrojnim suvenirnicama za turiste. Poseban osvrt biće dat na pripadnike naroda Masaji, koji se sreću u gotovo svim pomenutim gradovima, ali u različitim ulogama: kao trgovci, kao stočari i kao farmeri. Putovanje se zavšava lutanjem kroz uske ulice starog Stountauna, istorijskog centra grada Zanzibara koji je danas pod zaštitom Uneska kao svetsko kulturno nasleđe.

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network