Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

Novi broj

Časopis AFRIKA: STUDIJE UMETNOSTI I KULTURE

Časopis AFRIKAIzašao je treći broj časopisa AFRIKA – Studije umetnosti i kulture. Časopis je višejezična, dvogodišnja naučna publikacija koju izdaje Muzej afričke umetnosti u Beogradu. Dostupna je online, na samom sajtu, i u štampanom obliku i ima za cilj da naučnoj zajednici i široj javnosti predstavi novija istraživanja o raznovrsnim kreativnim izrazima Afrike, kulturnim i društvenim procesima u afričkim zemljama i dijaspori, kao i recepciji afričke umetnosti i kulture unutar specifičnih evropskih/zapadnih okvira.

U ovom broju predstavljeni su naučni radovi autora iz inostranih i domaćih muzeja i naučno-istraživačkih centara: Aleksa de Vuta, Džeklin Grejs Lejsi, Remija Žadinona, Marka Piševa, Ane Sladojević i Elizabet M. Bruks. U naučnim radovima su predstavljene sledeće teme: interakcija muzejske postavke i publike na primeru izložbe njujorškog Prirodnjačkog muzeja; izučavanje muzičke prakse zajednica u Gabonu na primeru svete harfe za profane pesme; poliginija i složenost bračnih uloga i odnosa u savremenim afričkim društvima; nove metodologije i tehnologije digitalizacije muzejskih sadržaja na primeru Stalne postavke Muzeja afričke umetnosti; vizuelizacija i doživljaj Kibuki obreda u urbanom Zanzibaru.

Pročitajte i dva intervjua: dvostruki intervju sa kustosom Simonom Ndžamijem, i Bonavantirom Soom Bedženom Ndikunom direktorom galerije SAVVY, povodom izložbe WIR SIND ALLE BERLINER: 1884–2014 (Mi smo svi Berlinci: 1884-2014) održane u Berlinu (2014–2015); drugi sa Kristinom Malen Krimer, zamenicom direktora i glavnom kustoskinjom Smitsonijanovog Nacionalnog muzeja afričke umetnosti u Vašingtonu, povodom izložbe afroameričke i afričke umetnosti, kojom je ovaj Smitsonijanov muzej proslavio pedesetogodišnjicu postojanja.

Pratite aktivnosti Muzeja afričke umetnosti i drugih muzeja putem prikaza najnovijih izložbi afričke umetnosti održanih u MAU i drugim svetskim muzejima. Iz hronike "Iz MAU" saznajte o tekućim projektima dečijim radionicama u MAU i digitalizaciji MAU foto-arhiva.

*Naslovna strana časopisa: "Granica je zatvorena". Društvena igra nastala u Centru za tražioce azila u Bogovađi u jesen 2014. godine. Autor: nepoznati migrant. Foto: Robert Kozma (Grupa 484) i umetnički kolektiv "шкарт".

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network