Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Vesti i događaji

 

Promocija knjige prof. dr Milana P. Rakočevića

„TASILIJA – U POTRAZI ZA SLIKOM“

Promocija knjige "Tasilija - u potrazi sa slikom"Utorak, 23. april, u 18 časova

Pridružite nam se na promociji knjige autora prof. dr Milana P. Rakočevića „Tasilija – u potrazi za slikom“, u izdanju Orion-Books Art izdavačke kuće.

„Tasilija – u potrazi za slikom“ knjiga je koja govori o neobičnom putovanju autora na planinu Tassili N’Ajjer (Tasilija) u Alžiru, u centralnom delu pustinje Sahare. To je mesto gde su tek sredinom 20. veka okrivene mnogobrojne preistorijske slike za koje se veruje da datiruju iz perioda od 8.000 do 1.500 godina pre n.e. Ovaj pronalazak bio je povod za različite interpretacije i rasprave među svetskim stručnjacima, a bacio je potpuno novo svetlo na celokupnu istoriju planete - Sahara od malo poznatog i istraženog područja, postaje značajna za naučnike i otkriva čovečanstvu jedan potpuno drugačiji prizor, plodne i naseljene oblasti, verovatno daleko bogatije biljnim i životinjskim vrstama nego što je to slučaj danas.

Autor putopisa, nekih petnaest godina nakon otkrića ovog svedočanstva daleke prošlosti, 1971. godine započinje sopstveno putovanje koje će ga voditi hiljadama kilometara kroz pustinju Saharu sve do ovog jedinstvenog mesta. Svoje iskustvo o ovom uzbudljivom pohodu će nakon više od pedeset godina pretočiti u knjigu „Tasilija – u potrazi za slikom“.

Pored autora, prof. dr Milana P. Rakočevića, o knjizi će govoriti arhitekta Dragomir Acović, prof. dr Miomir Petrović i izdavač Dragorad Kovačević.

Pozivamo vas da nam se pridružite!

Ulaz je slobodan.

O autoru

Prof. dr Milan P. RakočevićDr Milan P. Rakočević, arhitekta, redovni je profesor Univerziteta u penziji i nekadašnji dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Studirao je arhitekturu u Beogradu i Parizu i projektovao je i izveo više desetina objekata u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više prestižnih nagrada iz oblasti arhitekture i autor je nekoliko knjiga i niza stručnih i naučnih radova o arhitekturi.

Proputovao je kroz oko devedeset zemalja širom sveta, a kao organizator je učestvovao na putovanju kroz afričke zemlje u ekspediciji od Kragujevca do Kilimadžara 1975. godine. O svojim putovanjima objavio je tri knjige, više novinskih tekstova i održao je niz predavanja, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Darujte MAU

Gostujuće izložbe

putujuci mau lat

Časopis Muzeja

MAU preporučuje

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network

Pristupna rampa

Izdvajamo

Časopis Muzeja

Časopis Muzeja

E-Publikacije

E-publikacije

Arhiva