Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Vesti i događaji

 

ArtFRIKA kreativni konkurs MAU -
izložba odabranih radova

ArtFRIKAPotražite afrički kontinent ili muzej u sopstvenoj svakodnevici bio je poziv MAU učenicima osnovnih i srednjih škola u trenutku života pod posebnim merama predostrožnosti, tokom avgusta 2020. godine.

Budite kreativni, budite art-frikovi u potrazi za raznolikim slikama Afrike i/ili muzeja koje očito ne izostaju ni iz svakidašnjeg govora, još jedan je putokaz konkursa ArtFRIKA na koji je pristiglo preko 160 radova iz čitave zemlje i regiona.

Rekli smo: Ne libite se da tu svoju potragu pretvorite u pesmu, priču, pismo, strip, crtež, video-klip itd. Dodali smo - pustite mašti na volju i podelite sa nama svoje radove kako bismo zajedno mislili o tome šta nam danas znači muzej, a šta Afrika.

Kakva se to Afrika krije u MAU, a kakva izranja iz filmova, knjiga, razglednica, priča? Gde se one susreću, a koje su im razlike? Isto tako, šta je zajedničko našem muzeju i vašim ličnim muzejima?

Koliko smo u muzeju slobodni i otvoreni, i moramo li svoju slobodu spakovati pod staklenu vitrinu?

Bila su to pitanja o kojima smo na distanci, ali ipak u komunikaciji, razmišljali zajedno sa učesnicima našeg konkursa. Oni su nam svoje radove dostavljali kao pravi muzealci – brižljivo upakovane, zaštićene, pečatirane znakom lomljivo, s pažnjom usmerenom na svaki detalj bezbednog putovanja tih ličnih eksponata. A o postavljenim pitanjima otkrili su nam mnogo toga; da muzej svako može da ima, i da se, što je još važnije, tim ličnim muzejima prepunim vrednih uspomena vrlo vešto upravlja; da je afrički kontinent neizbežan motiv one snolike mašte, onog idealizovanog sveta o kome se već dugo i aktivno sanja; da misliti o Africi znači misliti o tome ko sam ja, gde se nalazim i šta to beše znam, a šta sanjam o tom dalekom kontinentu? Najzad, da njihova bezgranična kreativnost u širokom spektru tehnika i formi briše granicu između saznanja i snova, stapajući ih u jedno – ono što se ne zna sanja se, a ono što je već odsanjano teži da postane jasno, poznato.

Potvrđujući da odista jesu art-frikovi kojima nije strana ni upotreba raznolikih materijala i tehnika na jednom mestu, koji obličje kontinenta pronalaze u šišarkama, a maske s lakoćom pretvaraju u nadrealne asamblaže učesnici su tim MAU stavili pred težak izbor kako favorita, tako i izloženih radova. Hrabro preuzimajući reč predavača o afričkom kontinentu, a kroz stih, dramski tekst ili strip predstavljajući nam svoje viđenje muzeja - te zagonetne institucije - ponudili su nam novogeneracijsku sliku muzeja, onu koja iskreno poštuje, ali i kritikuje čuvara prošlih vremena.

Posmatrajući radove pristigle iz Valjeva, Užica, Knjaževca, Beograda, Novog Sada, Kikinde, Brusa, Niša, Obrenovca, Pančeva, Gornjeg Milanovca, Čačka, Vranja, Smederevske Palanke, Inđije, Kraljeva, Šapca, Česterega, Podgorice, Tivta, Bara, Prijedora, Zrenjanina, Banje Koviljače, Požege, Ivanjice, Bileće, Banja Luke, Kruševca, Velike Plane, Kragujevca, itd. tim MAU odabrao je svoje favorite u svakoj kategoriji (mlađi razredi OŠ/stariji razredi OŠ/srednjoškolci).

U kategoriji mlađih razreda to su radovi Nine Vukotić, Strahinje Dragaša i Talije Marković u kojima je Afrika onaj šareni, živahni i za istraživanje posve uzbudljivi kontinent.

 

U kategoriji starijih razreda MAU favoriti su radovi Leonarda Barbija i Mine Cvetanović, domišljati i duhoviti stripovi, kao i važno žirafino pismo Bogdana Đokića.

 

U kategoriji srednjoškolskih radova MAU favoriti su mozaični portret Valentine Mačković, dosetka o nasleđu vrednom čuvanja Jelene Kužet i pismo Uroša Tirnanića.

 

Još odabranih radova od kojih ćete i vi biti art-frikovani možete videti na virtuelnoj izložbi ArtFRIKA koja će biti otvorena na sajtu mau.rs do 30. novembra. Uživajte u nizu snolikih muzejskih i afričkih scena ispričanih kroz kolaže, asamblaže, crteže, platna, pesme, pisma, priče, kratko predavanje, kroz kombinovane tehnike, hepeninge i performanse. Art-frikujte se kroz radove na stranicama koje slede, a koji su okupljeni oko kaleidoskopa kreativnosti (1), afričkih portreta (2), maštovitih afričkih snova (3) i visprenih detalja (4). Tim MAU se zahvaljuje svim učesnicima kreativnog konkursa ArtFRIKA i za kraj poručuje – bilo stihom, bojom, kamerom ili pričom, ne prestajte da iz svoje glave izvlačite slike koje se u njoj roje. Drugim rečima, budite i dalje art-frikovi. 🙂

 

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Darujte MAU

Gostujuće izložbe

putujuci mau lat

Časopis Muzeja

MAU preporučuje

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network

Pristupna rampa

Izdvajamo

Časopis Muzeja

Časopis Muzeja

E-Publikacije

E-publikacije

Arhiva