Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Vesti i događaji

 

Prateći programi umetničke intervencije na stalnoj postavci MAU
„Nezaštićeni svedok br.1: Afrodizijak“

NEZAŠTIĆENI SVEDOK BR. 1: AFRODIZIJAK Intervencija na stalnoj postavci MAUNezaštićeni svedok br.1: Afrodizijak je istraživački projekat tri institucije - Muzeja afričke umetnosti, Fakulteta likovnih umetnosti i Filozofskog fakulteta/Centra za muzeologiju i heritologiju, koji realizuju dve kustoskinje - Jelena Spaić i Ana Knežević, jedan stručni konsultant - prof. dr Milan Popadić i osam umetnika - Milica Rakić, Ana Adamović, Irena Kelečević, Ana Vujović, Ivana Ivković, Siniša Ilić, Milica Josimov i Saša Tkačenko.

U okviru pratećih programa u novembru govorimo o konceptu umetničke intervencije, Muzeju afričke umetnosti kao prvoj studiji slučaja, izabranoj u okviru šireg projekta Nezaštićeni svedok. Kustoskinje Jelena Spaić i Ana Knežević govoriće o istoriji sličnih projekata realizovanih na stalnoj postavci MAU, kao i o umetničkim praksama koje razvijaju kreativan dijalog sa institucijama kulture. U okviru prvog novembarskog vođenja, 17.11. od 11 časova možete saznati više i o procesu rada, specifičnosti postavke i načinu na koji umetnički radovi komuniciraju sa pozicijom Muzeja afričke umetnosti nekad i sad. Specijalni gosti drugog vođenja, 24. novembra od 11 časova su umetnici-autori radova koji će publici predstaviti svoju ličnu perspektivu saradnje sa MAU i mesto ovih intervencija u okviru njihovih opusa i poetika.

Intervencija traje do 22. decembra, a informacije o ostalim pratećim programima koji podrazumevaju promociju izložbenog kataloga i finisaž Nezaštićenog svedoka br.1: Afrodizijak očekujte uskoro!

 

Raspored pratećih programa

Stručna vođenja

Više o procesu rada, značenju umetničkih intervencija i konceptu izložbe saznajte tokom dva vođenja u novembru:

Nedelja, 17. novembar, 11:00, kroz intervenciju vode kustoskinje Jelena Spaić i Ana Knežević.

Ulaz se plaća. Više informacija na stranici „Nedelja u MAU“.

 


 

Nedelja, 24. novembar, 11:00, specijalni gosti vođenja su i umetnici-autori radova.

Ulaz se plaća. Više informacija na stranici „Nedelja u MAU“.

 


 

Nedelja, 17. i 24. novembar, 11:00

Veksilologija u MAU: mapiranje Afrike – radionica za decu i mlade (uzrast: 7+)

Veksilologija u MAUU skladu sa idejama koje je nigerijski muzičar Fela Kuti svojom muzikom predstavljao, učimo o oslobođenju i nezavisnosti afričkih zemalja, pomno prateći mapu afričkog kontinenta i upoznajući veksilologiju – nauku o zastavama.

Kombinujući poznavanje istorije i geografije, igru memorije i kreativni rad mladi posetioci proučavaće afričke državne granice i zastave.

Poput pravih veksilologa, nakon mapiranja Afrike – postavljanja afričkih zastava u odgovarajuće državne granice, oni će imati priliku da upotrebom papira i bojica izrade svoju zastavu po želji.

Ulaz se plaća. Više informacija na stranici „Nedelja u MAU“.

 

 


 

O izložbi

Nezaštićeni svedok zamišljen je kao niz umetničkih intervencija u prostoru muzeja. Naslov referira na muzejski predmet - dobro čuvanu supstancu koja pamti i koja je ovom akcijom napadnuta, izložena umetničkoj reinvenciji i rekontekstualizaciji. Muzejski predmet, tako, postaje svedok koji se u velikoj meri oslobađa institucionalne (ali ne i konzervatorske) zaštite, i kroz (pre)ispitivanje saopštava nove dimenzije svedočanstvenosti koje dolaze iz samog memorijskog jezgra predmeta, ali i šireg konteksta u kome on nastaje - institucije, muzeja, istorije, procesa muzealizacije, savremene interpretacije.

Prvi Nezaštićeni svedok interpoliran je u prostorima stalne postavke Muzeja afričke umetnosti – zbirke Vede i dr Zdravka Pečara (MAU). Afrodizijak kao podnaslov vezan je za istoimeni revolucionarni album Fele Kutija i početke afrobita. Ceo koncept postavke može se tumačiti na muzičkoj razini (pored pomenutog Kutija, tu je i pesma Public Witness Program benda Fugazi sa albuma iz 1993. godine) političko-umetničkih vizija pomenutih aktera, ali i u okviru fenomena institucionalne kritike koja prerasta u institucionalni šik.

Izložba je realizovana kao vizibilni dijaloški proces i interakcija dela savremene umetnosti sa specifičnostima stalne postavke MAU. Intervencija osam beogradskih umetnika na stalnoj postavci MAU otvara specifične prostore međustanja u kojima se preispituju pozicije posmatranja slike drugog/drugosti: afričkog kontinenta kroz ideograme safarija, siromaštva, seks turizma, tradicionalnih religioznih obreda; muzeja kao mesta višestrukosti; mape sveta kao nestalnog geopolitičkog konstrukta; odnosa SFRJ i afričkih zemalja u okviru Pokreta nesvrstanih, itd.

Foto: Ivan Zupanc

Kreativnom intervencijom umetnici stvaraju prolaz između čina reprezentacije (stalne postavke MAU, istorije muzeja i njegovog postojanja u savremenom trenutku i zajednice u kojoj on funkcioniše) i reinterpretacije (umetničke akcije kao refleksije, identifikacije, rekontekstualizacije, mimikrije) dovodeći nas do novog čitanja kroz nove odnose i simbolične međuprostore stalne postavke.

 

0
0
0
s2sdefault

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

Darujte MAU

Audio-vodič

Audio-vodič

Gostujuće izložbe

putujuci mau lat

Časopis Muzeja

MAU preporučuje

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network

Grb Beograda

Muzej afričke umetnosti je pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda – Sekretarijata za kulturu

Prijatelj Muzeja

Savski venac


Pristupna rampa