Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Vesti i događaji

 

IZLOŽBA U NAJAVI

NEZAŠTIĆENI SVEDOK BR. 1: AFRODIZIJAK
Intervencija na stalnoj postavci MAU

Nezaštićeni svedok br. 1: AfrodizijakOtvaranje: 17. oktobar u 19 časova

Nezaštićeni svedok br.1: Afrodizijak je istraživački projekat tri institucije - Muzeja afričke umetnosti, Fakulteta likovnih umetnosti i Filozofskog fakulteta/Centra za muzeologiju i heritologiju, koji realizuju dve kustoskinje - Jelena Spaić i Ana Knežević, jedan stručni konsultant - prof. dr Milan Popadić i osam umetnika - Milica Rakić, Ana Adamović, Irena Kelečević, Ana Vujović, Ivana Ivković, Siniša Ilić, Milica Josimov i Saša Tkačenko.

Nezaštićeni svedok zamišljen je kao niz umetničkih intervencija u prostoru muzeja. Naslov referira na muzejski predmet - dobro čuvanu supstancu koja pamti i koja je ovom akcijom napadnuta, izložena umetničkoj reinvenciji i rekontekstualizaciji. Muzejski predmet, tako, postaje svedok koji se u velikoj meri oslobađa institucionalne (ali ne i konzervatorske) zaštite, i kroz (pre)ispitivanje saopštava nove dimenzije svedočanstvenosti koje dolaze iz samog memorijskog jezgra predmeta, ali i šireg konteksta u kome on nastaje - institucije, muzeja, istorije, procesa muzealizacije, savremene interpretacije.

Prvi Nezaštićeni svedok interpoliran je u prostorima stalne postavke Muzeja afričke umetnosti – zbirke Vede i dr Zdravka Pečara (MAU). Afrodizijak kao podnaslov vezan je za istoimeni revolucionarni album Fele Kutija i početke afrobita. Ceo koncept postavke može se tumačiti na muzičkoj razini (pored pomenutog Kutija, tu je i pesma Public Witness Program benda Fugazi sa albuma iz 1993. godine) političko-umetničkih vizija pomenutih aktera, ali i u okviru fenomena institucionalne kritike koja prerasta u institucionalni šik.

Izložba je realizovana kao vizibilni dijaloški proces i interakcija dela savremene umetnosti sa specifičnostima stalne postavke MAU. Intervencija osam beogradskih umetnika na stalnoj postavci MAU otvara specifične prostore međustanja u kojima se preispituju pozicije posmatranja slike drugog/drugosti: afričkog kontinenta kroz ideograme safarija, siromaštva, seks turizma, tradicionalnih religioznih obreda; muzeja kao mesta višestrukosti; mape sveta kao nestalnog geopolitičkog konstrukta; odnosa SFRJ i afričkih zemalja u okviru Pokreta nesvrstanih, itd.

Kreativnom intervencijom umetnici stvaraju prolaz između čina reprezentacije (stalne postavke MAU, istorije muzeja i njegovog postojanja u savremenom trenutku i zajednice u kojoj on funkcioniše) i reinterpretacije (umetničke akcije kao refleksije, identifikacije, rekontekstualizacije, mimikrije) dovodeći nas do novog čitanja kroz nove odnose i simbolične međuprostore stalne postavke.

Izložba traje do 22. decembra 2019.

 

0
0
0
s2sdefault

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Časopis Muzeja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

MAU preporučuje


MAU је član   Balkan Museum Network

Grb Beograda

Muzej afričke umetnosti je pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda – Sekretarijata za kulturu

Prijatelji Muzeja

Savski venac

Božidarac


Pristupna rampa