Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Vesti i događaji

 

PREISPITIVANJE MUZEJSKIH VREDNOSTI. Muzej afričke umetnosti – zbirka Vede i dr Zdravka Pečara

Kustosi izložbe: Dr Ana Sladojević i Emilia Epštajn (MAU)

deo projekta/izložbe

Južne konstelacije: Poetike Nesvrstanih

Kustos izložbe: Bojana Piškur (MG+MSU)

Muzej savremene umetnosti Metelkova, Ljubljana

Otvaranje: 7. marta 2019, u 20 č

Trajanje izložbe: 7. mart – 31. avgust 2019. godine

 


 

PREISPITIVANJE MUZEJSKIH VREDNOSTI. Muzej afričke umetnosti – zbirka Vede i dr Zdravka Pečara

Kustoska izjava

Iako je prvi utisak da je osnivanje Muzeja afričke umetnosti – zbirke Vede i dr Zdravka Pečara (MAU) logički proishodilo iz vremena u kojima je Pokret nesvrstanih figurirao kao osnova konceptualizacije sveta među Jugoslovenima, zapravo, pokretanje MAU je rezultat specifičnih, a pre svega dva preduslova: ličnih napora osnivača usmerenih ka kreiranju zbirke afričke umetnosti i jedinstvenost trenutka 1977. godine kada je Skupština grada Beograda dala okvir materijalizaciji ideje projekta gradnjom arhitekturalnog prostora za čuvanje zbirke. Beograd je dobio poklon u vidu muzeja čime su se stekli uslovi za njegovo legitimisanje na više načina – na nivou statusa, politike i ideologije. Pa ipak, MAU je predstavljao idiosinkraziju na kulturnoj mapi Srbije i bivše Jugoslavije – nešto što se još jasnije očitava iz perspektive preispitivanje ove institucije u sadašnjosti. Suočavamo se istovremeno i sa još jednim, možda i mnogo relevantnijim pitanjem koje se postavlja pred sadašnji trenutak: Šta čini ovaj muzej relevantnim danas? Analizom muzejskih politika i diskursa bilo je moguće zaključiti da, iako je preovladavajući diskurs vremena osnivanja bio antikolonijalan, metodologije i procedure su gotovo u celosti prisvojene iz sličnih institucija na Zapadu. Ovo ne iznenađuje, ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da za razliku od brojnih kolekcija afričkih umetnosti širom sveta, kulturne tendencije koje su dovele do stvaranja MAU u Beogradu nisu bile ukorenjene u nekoj ranijoj praksi (tj. tradiciji), i da, stoga, nisu imale značajnijeg kontinuiteta na kojem da razvijaju svoju nadgradnju. S druge strane, one nisu bile ni rezultat širih teorijskih okvira studija (afričkih) umetnosti u lokalnoj sredini. Polazište njihovog zajedničkog imenitelja predstavljao je specifičan nesklad (disparitet) u pogledu mesta i vremena nastanka (Jugoslavija), i u geografskom i u kulturnom pogledu. Uprkos zapadnjačkim metodologijama i procedurama, ideje vremena poput antikolonijalizma, jednakosti među narodima sveta i solidarnost sa pokretima borbe za nezavisnost – koji su nominalno bili prisutni u javnom diskursu tog vremena – danas su interiorizovani, tj. upisani u instituciju kroz procese pamćenja i sećanja. Stoga, retorika koja je težila da predstavi MAU kao antikolonijalan, potvrđuje ga danas kao mesto (pod)sećanja na određen istorijski period: šezdesete i sedamdesete godine prošlog veka, kao i na ideologiju nesvrstavanja, dajući joj značaja koje smo u mogućnosti da prepoznamo jedino kroz proces preispitivanja različitih slojeva značenja ove institucije.

*Preispitivanje muzejskih vrednosti: Muzej afričke umetnosti – zbirka Vede i dr Zdravka Pečara postavljena u Modernoj galeriji + Muzeju savremene umetnosti u Ljubljani (7. mart – 31. avgust 2019), delom se bazira na istraživačkom radu i materijalima odabranim za izložbu “Nyimpa kor Ndzidzi – Čovek ne može opstati sam. (Re)konceptualizacija Muzeja afričke umetnosti – zbirke Vede i dr Zdravka Pečara“ (23. maj 2017 – 28. februar 2018. u MAU). Izložba je u izvesnim segmentima proširena i/ili redigovana kao aktivni odgovor na muzejski prostor, geopolitičku lociranost i okvir projekta/izložbe Južne konstelacije: Poetike Nesvrstanih.

**Preispitivanje muzejskih vrednosti: Muzej afričke umetnosti – zbirka Vede i dr Zdravka Pečara su konceptualizovale i kustoski ostvarile Ana Sladojević, teoretičarka umetnosti/nezavisni kustos, i Emilia Epštajn, kustos MAU.

Kliknite da preuzmete pres materijal izložbe Južne konstelacije: Poetike Nesvrstanih (.pdf).

Za više informacija posetite: www.mg-lj.si

 

0
0
0
s2sdefault

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Časopis Muzeja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

MAU preporučuje


MAU је član   Balkan Museum Network

Grb Beograda

Muzej afričke umetnosti je pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda – Sekretarijata za kulturu

Prijatelji Muzeja

Savski venac

Božidarac


Pristupna rampa