Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Vesti i događaji

 

U najavi

Petak, 1. mart 2019. u 19 sati

DUHOVI AFRIKE
Ritualna zapadnoafrička umetnost

Foto:
Vladimir Popović

Otvaranje izložbe u MAU

Nakon premijernog prikazivanja u Muzeju Makedonije u Skoplju (oktobar-decembar 2018.g) izložba tradicionalne ritualne umetnosti iz zbirki Muzeja afričke umetnosti biće otvorena u matičnom prostoru.Tematski osnov izložbe čini umetnost zapadne Afrike – tog specifičnog kulturno-istorijskog područja na kojem su cvetale brojne likovne tradicije, a koje su u zbirkama MAU zastupljene reprezentativnim ostvarenjima. Kreativnost afričkih zajednica je najviše izražena u predmetima ritualne namene u kojima su najviše došli do izražaja bogatstvo duhovne stvarnosti i snaga životnih ubeđenja umetnika. Narodno skulptorstvo Afrike je tokom 20. veka doživelo svetsku afirmaciju zbog ekspresivnosti i kreativnih domašaja, što mu je donelo status „klasične“ umetnosti Afrike.

Predmeti izabrani za izlaganje povezani su sa religijskom praksom i duhovnim verovanjima. Različiti duhovi, od predačkih figura do nebeskih supružnika, agrikulturnih mitskih heroja ili duhova zaštitnika prikazani su na maskama, skulpturama, drvenim figurama, amuletima, tkaninama i lovačkom odelu. Na postavci je prikazano oko pedeset predmeta koji vode poreklo iz zapadnoafričkih naroda Baga, Ašanti, Dogon, Bamana, Joruba, Senufo, Baule, Dan, Bobo, Mosi. Eksponati su nastali sredinom i tokom druge polovine 20. veka, a većinom potiču iz zbirke Vede i dr Zdravka Pečara, donatora, i idejnih tvoraca Muzeja afričke umetnosti. Postavka je obogaćena fotografijama i arhivskim materijalom, koji ilustruje značenja i kontekst upotrebe ritualnih predmeta.

Izložbu otvara prof. dr Senka Kovač, sa odeljenja za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Kustoskinja izložbe: Aleksandra Prodanović Bojović, antropolog

 


 

Izložba traje od 1. marta do 15. aprila 2019.

Muzejski potpisi i legende su na srpskom i engleskom. Za vreme trajanja izložbe biće organizovana vođenja i likovne radionice za decu, u terminu nedeljom od 11 do 13 h. Vođenja u drugom terminu, i vođenja na engleskom zakazuju se na imejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili telefonom na broj + 381 11 2652 654.

 

0
0
0
s2sdefault

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Časopis Muzeja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

MAU preporučuje


MAU је član   Balkan Museum Network

Grb Beograda

Muzej afričke umetnosti je pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda – Sekretarijata za kulturu

Prijatelji Muzeja

Savski venac

Božidarac


Pristupna rampa