Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Vesti i događaji

 

U najavi

Petak, 1. mart 2019. u 19 sati

DUHOVI AFRIKE
Ritualna zapadnoafrička umetnost

Foto:
Vladimir Popović

Otvaranje izložbe u MAU

Nakon premijernog prikazivanja u Muzeju Makedonije u Skoplju (oktobar-decembar 2018.g) izložba tradicionalne ritualne umetnosti iz zbirki Muzeja afričke umetnosti biće otvorena u matičnom prostoru.Tematski osnov izložbe čini umetnost zapadne Afrike – tog specifičnog kulturno-istorijskog područja na kojem su cvetale brojne likovne tradicije, a koje su u zbirkama MAU zastupljene reprezentativnim ostvarenjima. Kreativnost afričkih zajednica je najviše izražena u predmetima ritualne namene u kojima su najviše došli do izražaja bogatstvo duhovne stvarnosti i snaga životnih ubeđenja umetnika. Narodno skulptorstvo Afrike je tokom 20. veka doživelo svetsku afirmaciju zbog ekspresivnosti i kreativnih domašaja, što mu je donelo status „klasične“ umetnosti Afrike.

Predmeti izabrani za izlaganje povezani su sa religijskom praksom i duhovnim verovanjima. Različiti duhovi, od predačkih figura do nebeskih supružnika, agrikulturnih mitskih heroja ili duhova zaštitnika prikazani su na maskama, skulpturama, drvenim figurama, amuletima, tkaninama i lovačkom odelu. Na postavci je prikazano oko pedeset predmeta koji vode poreklo iz zapadnoafričkih naroda Baga, Ašanti, Dogon, Bamana, Joruba, Senufo, Baule, Dan, Bobo, Mosi. Eksponati su nastali sredinom i tokom druge polovine 20. veka, a većinom potiču iz zbirke Vede i dr Zdravka Pečara, donatora, i idejnih tvoraca Muzeja afričke umetnosti. Postavka je obogaćena fotografijama i arhivskim materijalom, koji ilustruje značenja i kontekst upotrebe ritualnih predmeta.

Izložbu otvara prof. dr Senka Kovač, sa odeljenja za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Kustoskinja izložbe: Aleksandra Prodanović Bojović, antropolog

 


 

Izložba traje od 1. marta do 15. aprila 2019.

Muzejski potpisi i legende su na srpskom i engleskom. Za vreme trajanja izložbe biće organizovana vođenja i likovne radionice za decu, u terminu nedeljom od 11 do 13 h. Vođenja u drugom terminu, i vođenja na engleskom zakazuju se na imejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili telefonom na broj + 381 11 2652 654.

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Darujte MAU

Gostujuće izložbe

putujuci mau lat

Časopis Muzeja

MAU preporučuje

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network

Pristupna rampa

Izdvajamo

Časopis Muzeja

Časopis Muzeja

E-Publikacije

E-publikacije

Arhiva