МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

Путујући МАУ: Култура лова – донсо у традицији Бамана и Традиционални мурали Африке у оквиру манифестације „Музеји за 10”

У оквиру манифестације „Музеји за 10“, МАУ гостује у Завичајном музеју Петровац на Млави са изложбом Култура лова – донсо у традицији Бамана, ауторке и кустоскиње Милице Јосимов (отварање 14. маја), и у Завичајном музеју Хомоља, Жагубица са изложбом Традиционални мурали Африке, ауторке Наташе Његовановић-Ристић (отварање 17. маја).

Изложбе ће трајати до краја јуна 2022.

 

Сарадња МАУ и Завичајног музеја Петровац на Млави

КУЛТУРА ЛОВА – донсо у традицији Бамана

Ауторка и кустоскиња изложбе: Милица Јосимов, МАУ

Поставка изложбе траје од 14. маја до 30. јуна 2022.

Ловачка капа. Бамана, Мали (Фото: Владимир Поповић)

Ловачка капа. Бамана, Мали
(Фото: Владимир Поповић)

Изложба „Култура лова – донсо у традицији Бамана” представља организацију, етику, веровања и посебан статус ловаца у друштву на основу избора предмета које су сакупили др Здравко Печар и Веда Загорац у Малију и другим земљама западне Африке током шездесетих и седамдесетих година двадесетог века. Збирка ловачких предмета Здравка Печара представља посебну целину у оквирима колекције Музеја афричке уметности у Београду.

На изложби су представљени ловачки трофеји, оружје и ношња који су део ловачке збирке Здравка Печара.

Донсо је традиционални назив – социјални статус врсног ловца у култури народа Бамана из Малија. Неке од одлика донсоа су да појединац поседује велико знање о природи која га окружује, њеној флори и фауни, али и изузетну издржљивост, храброст и вештину у лову.

Сам Печар, као страствен ловац, посвећено се доказивао и ишао у лов заједно са својим пријатељима из заједнице Бамана, који су га учили својим традиционалним знањима.

Опширније о изложби...

Изложба Култура лова – донсо у традицији Бамана биће представљена у Завичајном музеју Петровац на Млави од 14. до 30. јуна 2022. године.

 


 

Сарадња МАУ и Завичајног музеја Хомоља, Жагубица

ТРАДИЦИОНАЛНИ МУРАЛИ АФРИКЕ

Ауторка изложбе: Наташа Његовановић-Ристић

Кустоскиња изложбе: Марија Милош, МАУ

Поставка изложбе траје од 17. маја до 30. јуна 2022.

Кућа уметнице Естер Малангу украшена муралима од пода до крова

Кућа уметнице Естер Малангу
украшена муралима од пода до крова.
Фото: André Magnin.
Љубазношћу C.A.A.C. -
The Pigozzi Collection, Женева

Изложба „Традиционални мурали Африке“ представља фотографије сликаних, рељефних и мозаичких украса на архитектури – деловима екстеријера и ентеријера кућа и читавих насеобина из различитих делова афричког континента.

Мурали као уметничка форма представљају вековну традицију, а по изузетним ликовним дометима издвајају се остварења уметница народа Игбо (Нигерија), Гурунси (Буркина Фасо и Гана), Ндебеле и Басото (Јужна Африка и Лесото).

Услед климатских услова, мурали су сваке године, после кишног периода, обнављани или наново сликани. Ефемерност мурала није утицала на ликовни програм, уметнички стил или тематику. Напротив, жене-муралисткиње преносиле су своје сликарско умеће с генерације на генерацију и одржавале ову форму уметничке изражајности, континуирано преносећи кроз естетску и семантичку призму најзначајније вредности заједнице - као што су врлина, морал, понос, идентитет, духовност.

Као пратећи програм изложбе, у среду 18. маја, биће одржана ликовна радионица за децу и младе „Осликавање мурала инспирисаног Ндебеле мотивима” коју води Милица Јосимов, вајар.

Опширније о изложби...

Изложба Традиционални мурали Африке биће представљена у Завичајном музеју Хомоља у Жагубици од 17. маја до 30. јуна 2022. године.

Више информација о гостујућим изложбама „Путујући МАУ“ потражите овде.

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Дарујте МАУ

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Приступна рампа

Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije

Архива