МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ

Дани европске баштинеСептембар 2023.

Дани европске баштине ове године биће обележени темом „Живо наслеђе“, која се односи на праксе, знања и вештине које су се преносиле са генерације на генерацију, а које се и данас користе.

Дани европске баштине, који се одржавају сваког септембра, део су велике европске манифестације којом се наслеђе представља као заједничка баштина европских народа.

И ове године Музеј учествује у Данима европске баштине са посебно осмишљеним бесплатним програмима. (Где је назначено, пријављивање је обавезно.)

 


 

Програм у МАУ

Субота, 16. септембар, у 11 часова

НАПРАВИМО ПТИЦУ!

Креативна радионица за децу

Направимо птицу!Позивамо децу да по узору на музејски предмет – скулптуру птице народа Сенуфо, извајају заједничку скулптуру у глини.

Након радионице, скулптура ће се одлити у гипсу и биће изложена на првој тактилној изложби МАУ чије је отварање планирано за октобар месец текуће године.

Радионица је намењена деци узраста 8 до 13 година, а води је Милица Јосимов, вајар и руководилац програма у МАУ.

Пријаву за радионицу са следећим подацима: име и презиме и годиште, можете послати на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 


 

Уторак, 19. септембар, у 18 часова

„УМЕТНОСТ, УПРКОС СВЕМУ“

Стручно вођење кроз изложбу ауторке Александре Гачић

Уметност, упркос свемуИзложба Уметност, упркос свему настала је у сарадњи са Илијом Губићем, архитектом и почасним конзулом Србије за Руанду. Приказана су савремена дела четрнаест уметница и уметника из источне Африке: Руанде, Кеније, Уганде, Мозамбика и Судана. На ауторском вођењу кустоскиње Александре Гачић посетиоци ће имати прилику да завире у живљена искуства уметника, али и да сагледају шире контексте у којима су дела настала. Иза ведрих колорита, импозантних људских фигура и необичних текстура слика и скулптура, налази се читав спектар личних баријера (губитак ближњих, неједнак приступ едукацији, и др.) и друштвених препрека (етничке тензије, утицај патријархата, климатске промене, загађење животне средине и сл.), које уметници превазилазе упркос свему, захваљујући својој креативној снази и упорношћу. Штавише, савремени афрички уметници чији су радови приказани на овој изложби, протагонисти су свог непосредног окружења, али и глобалне уметничке сцене – они су покретачи уметничких пројеката и друштвених промена у својим заједницама, а поруке њихових радова одјекују широм света, те тако стижу до познатих уметничких манифестација (Венецијански бијенале, Селекција Документа у Каселу, и др.), као и до нас овде, у Београду, Србији.

Није потребно пријављивање.

 


 

Субота, 23. септембар, у 11 часова

ШЕТЊА „КУЛТУРНА БАШТИНА ТОПЧИДЕРА“

Културна баштина ТопчидераПосебно издање шетње у оквиру манифестације „Дани европске баштине“ води вас путањом: Музеј афричке уметности (Андре Николића 14), Кућа краља Петра (Васе Пелагића 40), Кућа легата – Легат Петра Лубарде (Иличићева 1).

Окупљање: Музеј афричке уметности у 11 часова.

Придружите нам се у узбудљивом истраживању баштине Топчидера! Сазнајте нешто више о настанку Музеја афричке уметности, животу и раду његових оснивача Веде загорац и Здравка Печара, као и о савременој афричкој уметности. Упознајте се са узбудљивом причом о краљу Петру Првом Карађорђевићу, његовом боравку у велелепној сењачкој вили и данашњој спомен соби, као и о јединственој улози Петра Лубарде и његовог стваралаштва у нашој историји уметности.

Са вама шетају и причају историчарке уметности Ана Кнежевић, кустоскиња Музеја афричке уметности, и Ивана Затежић, сарадница Куће легата.

Број места је ограничен, а пријаву можете послати на: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.!

 

Више информација о осталим програмима у оквиру манифестације „Дани европске баштине“ можете пронаћи ОВДЕ.

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Дарујте МАУ

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Приступна рампа

Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije

Архива