МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

Градоначелник Радојичић најавио реконструкцију Музеја афричке уметности

Градоначелник у посети МАУГрадоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић 3. октобра је обишао Музеј афричке уметности и том приликом најавио реконструкцију зграде Музеја потврдивши да је тендер за израду пројекта реконструкције расписан, као и да ће бити окончан у наредних месец дана.

Градоначелник Радојичић је рекао да Град Београд има одговоран однос према култури и додао да су музеји необилазан део културне понуде нашег града.

– Познато је да број туриста у Београду расте из године у годину, што је поред осталог и додатни разлог да брига о музејима буде на највишем могућем нивоу – рекао је градоначелник.

Радојичић је изразио мишљење да је Музеј афричке уметности једно од недовољно препознатих културних блага Београда.

– У питању је јединствен музеј у овом делу Европе, али из неког разлога од 1977. године када је основан, није довољно улагано и чак ни објекат није у потпуности завршен. Још 1989. године постојао је план да се заврши још један спрат, али се нажалост то није догодило. Данас сам имао прилику да видим бројне експонате, који су фасцинантни и говоре о другим културама, али и сведоче о чињеници да је Београд космополитски град који је отворен за културе других земаља – додао је Радојичић.

Према његовим речима, након окончања тендера уследиће планирање финансијског дела овог посла и почетак радова.

– Уверен сам да ће Музеј афричке уметности постати нова атракција Београда и да ће га многи туристи радо посећивати. Овде се реализују многобројне радионице за пензионере и млађу популацију, а Музеј је прошле године обишло око 15.000 посетилаца. Наш циљ је да их буде још више и због тога ће Град Београд у наредном периоду издвојити новац да ова зграда буде адекватно уређена – закључио је Радојичић.

Директорка Музеја афричке уметности Марија Алексић је рекла да је Музеј јединствена установа у културно-туристичкој понуди нашег града и истакла да не би могао да функционише без помоћи Града Београда.

– Због тога је за нас изузетно важна данашња посета градоначелника Београда као и члана Градског већа и надамо се да ћемо у наредном периоду изабрати најбоље решење на тендеру за пројекат реконструкције зграде музеја. То ће нам омогућити да у будућности радимо пуним капацитетом, на задовољство посетилаца, али и запослених – рекла је Марија Алексић.

Догађају је присуствовао члан Градског већа проф. др Фадиљ Еминовић као и виши саветник Секретаријата за културу Андријa Бојанић.

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Дарујте МАУ

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Приступна рампа

Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije

Архива