Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

ПУТУЈУЋИ МАУ: Кикинда, Бор, Нови Пазар

Овог месеца Музеј афричке уметности гост је у три града у Србији!

У суботу, 12. септембра, Музеј афричке уметности се на МАМУТ ФЕСТУ 2015, у Народном Музеју Кикинда, представио дечјом радионицом "Мини модели за афричке мурале", које су водиле Марија Личина и Милица Јосимов.

У четвртак, 17. септембра, Музеј афричке уметности гостује у Народној библиотеци Бор, где ће Ивана Војт и Емилија Епштајн, кустоскиње МАУ, у оквиру међународног фестивала фолклора МАЛИНИК, одржати два предавања, на теме; „Плес под маскама: ритуалне игре народа Догон” и „Знање је моћ: гриоти, коре и уметност певања историје”.

У петак и суботу, 18. и 19. септембра, МАНКАЛОМАНИЈА је у Новом Пазару, у Музеју Рас. У оквиру овог дводневног програма посетиоци ће се упознати са историјатом и правилима друштвене игре манкала, а деца ће имати прилике да кроз креативну радионицу направе своју таблу за манкалу!

 


 

МАУ на МАМУТФЕСТ-у 2015
међународном музејском фестивалу за децу и породицу

Народни музеј Кикинда
12. септембар 2015.

Међународни музејски фестивал за децу и породицу “МамутФест” који организује Народни музеј у Кикинди трајао је ове године три дана, имао је бројне и разноврсне програме и забележио више од три хиљаде посетилаца. У оквиру МамутФест-а 2015, у суботу, 12. септембра, одржан је програм “Базар музеја и идеја” на којем је гостовало једанаест музеја из више градова Србије (Шид, Нови Сад, Књажевац, Панчево, Београд).

Музеј афричке уметности учествовао је у програму са дечјом радионицом “Мини модели за афричке мурале” коју су водиле Марија Личина, кустос, и Милица Јосимов, вајар. Деца су на радионици правила своје мини-моделе кућа од картона и украшавала их бојењем, цртањем и колажом, примењујући снажан колорит и геометријски стил по узору на мурале афричког народа Ндбеле. На радионицама су ‘конструисана’ и два миди-модела од рециклажних материјала - кућице висине једног метра, од картона и најлона – које су деца украшавала кроз групни рад, осликавањем и комбиновањем боја и мотива. У оквиру МамутФест-а одржан је и Скуп музејских едукатора на којем је едукативне програме Музеја афричке уметности представила Марија Личина.

 


 

МАУ на МАЛИНИКУ 2015,
међународном фестивалу фолклора у Бору

Народна библиотека Бор
17. септембар 2015. у 18h

Музеј афричке уметности гостује у Бору, где ће, у оквиру међународног фестивала фолклора МАЛИНИК 2015, Ивана Војт и Емилиа Епштајн, кустоскиње МАУ, одржати два предавања, на теме „Плес под маскама: ритуалне игре народа Догон” и “Знање је моћ: гриоти, коре и уметност певања историје”.

 

„ПЛЕС ПОД МАСКАМА: РИТУАЛНЕ ИГРЕ НАРОДА ДОГОН”

Народ Догон обитава на самој ивици сахарске пустиње, где река Нигер скреће свој ток ка југоистоку, у западноафричкој држави Мали, у подножју планине Бандиагара. У традицији Догона игре под маскама приређиване су за време погребних свечаности, за време посебне свечаности дама, као и у време сетвених свечаности. Сваки учесник игара старао се о својој маски и целокупном оделу које је користио у време игре. Догони су користили преко седамдесет различитих маски, претежно геометризованих и апстрактних стилских решења, које на различите начине отелотворују духовни свет.

Поред тога што се у неким ретким неисламизираним догонским селима игре под маскама одржавају и данас, особито у вези са посмртним ритуалима, оне су, нешто измењене и поједностављене, постале део фолклора, и одржавају се повремено, за многобројне посетиоце који током године обилазе догонска села.

У Музеју афричке уметности се чува велики број маски народа Догон које су се корисиле у ритуалним плесовима. Посетиоцима ће кроз презентацију бити представљене фотографије и видео-материјали који на најбољи могући начин дочарати причу о овом необичном и занимљивом народу западне Африке.

Излагач: Ивана Војт, кустос Музеја афричке уметности

 

„ЗНАЊЕ ЈЕ МОЋ: ГРИОТИ, КОРЕ И УМЕТНОСТ ПЕВАЊА ИСТОРИЈЕ”

Гриоти, Манде групе народа западне Африке, су приповедачи, музичари и носиоци колективне историје свога народа. Због великог знања и умећа свирања на кори и балафону, они су веома поштовани у својој заједници и тај статус остао је непромењен до данас у овој, иначе, вишевековној традицији.

Музеј афричке уметности у Београду је чувар неколико примерака коре – афричке харфе и балафона – афрички ксилофон – традиционалних инструмената гриота. На презентацији ћемо се уз низ звучних и видео записа осврнути на ову за западну Африку специфичну праксу памћења и преношења знања.

Излагач: Емилиа Епштајн, кустос МАУ у Београду

 

 


 

МАНКАЛОМАНИЈА У НОВОМ ПАЗАРУ

петак и субота, 18. и 19. септембар 2015.

У сарадњи са Музејом афричке уметности у Музеју Рас, у петак и суботу, 18. и 19. септембра 2015. године, одржаће се Манкаломанија. Манкала је друштвена игра мисаоног карактера и логичко-математичке комбинаторике која се у различитим варијантама игра на четири континента: у Африци, Азији, Јужној и Северној Америци. Међутим, једино се у Африци игра на простору читавог континента. Археолошка истраживања су потврдила да се манкала играла још у доба неолита и стога се ова игра сматра једном од најстаријих друштвених игара на свету.

Учешће у програму је бесплатно, а табле за игру обезбедиће Музеј афричке уметности.

ПЕТАК, 18. СЕПТЕМБАР 2015.

18-21h Програм за одрасле:

Ивана Војт, историчар уметности, кустос и аутор изложбе Манкала, мисаона игра у МАУ (децембар 2012 - октобар 2013), указаће на више могућих погледа на ову специфичну игру. У многим афричким етничким заједницама традиција играња манкале подразумевала је извесна правила: манкала се играла у одређено време и на одређеном месту; такође, манкалу су могли да играју само припадници одређеног пола, узраста и друштвеног сталежа. У појединим заједницама је ова игра имала само функцију забаве и разоноде, а другим се играла током ритуалних свечаности где је заузимала посебно место. Посебан куриозитет чини податак да су 2007. године две камене табле пронађене у Доњем граду Београдске тврђаве, као доказ да су турски војници у 17-ом веку играли манкалу на простору Балкана.

Након предавања посетиоци ће имати прилику да науче да играју манкалу и постану део јединствене атмосфере коју ова игра креира. Да бисте постали манкалиста није потребно никакво предзнање. Правила су једноставна, али се резултат не постиже лако. Оно што се развија учењем манкале је способност калкулације, стратешког мишљења и тактике. Такође, играње манкале је добра прилика за развијање комуникације међу људима, дружење и склапање нових пријатељстава.

СУБОТА, 19. СЕПТЕМБАР 2015.

10-12h / 13-15h Програм за ученике:

Кустоси Музеја афричке уметности ће показати деци како се игра манкала, након чега ће се и сами опробати у овој игри. Кад савладају правила игре, деца ће моћи сама да направе манкалу за понети. Потребно је да свако дете понесе 2 картонске кутије за 10 јаја, како би од тог материјала направило своју таблу за манкалу. Радионица је намењена деци старијој од 6 година.

18-21h Програм за одрасле

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Дарујте МАУ

Аудио-водич

Аудио-водич

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Grb Beograda

МАУ је под покровитељством Скупштине града Београда – Секретаријата за културу

Пријатељ Музеја

Savski venac


Приступна рампа


Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije