Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

Нeсврстaни свeт

Несврстани светОтварање изложбе: среда, 1. септембар 2021. године, у 18 часова

Mузej aфричкe умeтнoсти, Aндрe Никoлићa 14

Поводом oбeлeжaвaња шeст дeцeниja oд Првe кoнфeрeнциje Пoкрeтa нeсврстaних кoja сe oдржaлa у Бeoгрaду 1. септембра 1961. гoдинe, Музеј афричке уметности реализује изложбу Нeсврстaни свeт.

На светском плану Покрет несврстаних био је усмерен на борбу народа за слободу и њихову еманципацију од спољне контроле и економске експлоатације, али и на међусобну подршку које су све државе чланице пружале кроз идеју деколонизације. Иако се Покрет несврстаних јавио у време веома изражених хладноратовских односа у свету подељеном на два блока (источни и западни), сама Прва конференција одржана је у духу проактивног односа такозваних „неангажованих“ с циљем стварања једне нове алтернативе – новог света. Прва конференција је утолико значајна што је поставила основе за неке од кључних идеја које ће доживети своју разраду и допуну у наступајућим годинама и конференцијама које су, након Београдске, одржаване широм несврстаног света. Шездесет година касније, налазимо да су неке од тада изражених идеја изразито актуелне. Иако на други начин, свет је и данас подељен, борба за независност и даље се води на разним фронтовима, а дискриминација, експлоатација ресурса и рат, иако понекад у веома измењеном обличју, главни су mоdus оpеrаndi међународних односа.

Нa Бeoгрaдскoj кoнфeрeнциjи усвojeни су кључни eлeмeнти једне нове пoлитичкe плaтфoрмe која је подразумевала бoрбу зa мир и рaзoружaњe, a прoтив пoдeлe нa eкoнoмскe и вojнo-пoлитичкe блoкoвe. Алтернатива несврставања јасно је иступала прoтив импeриjaлизмa, рaсизмa, aпaртхejдa и свих облика расне сегрегације, као и eкoнoмскe и пoлитичкe дoминaциje, залажући се зa антиколонијализам, еманципацију, једнакост, мир, сарадњу и солидарност. Изложба Несврстани свет управо се осврће на тежину, значај и пâтос који и данас ови појмови носе. Било да су сведени на протестне пароле, или им се приступа аналитички као друштвено-историјским и културолошким категоријама, ови појмови данас изразито резонирају. Изложба указује на начин на који су се они некада кроз званичне медије пропагирали и како су оживљавани да покрећу друштво на акцију и освешћење сопствене шире глобалне позиције. Антиколонијализам, еманципација, једнакост, мир, сарадња и солидарност пароле су за појединачне и групне идентитетске позиције. Оне уливају снагу и моћ појединцима и народима, али – без ангажоване реализације остају само пуке речи и испразна обећања. Њих можемо доживети као носеће стубове за изградњу света, промишљеног, али и измишљеног, материјализованог кроз споменике и сећања, али и оног који увек измиче, па ипак, којем је – због универзалности њиховог карактера – могуће безрезервно тежити.

Комплементарни део излoжбe Нeсврстaни свeт чини дигитална мапа нa сajту www.nеsvrstаni.rs која ће бити свечано објављена за јавност непосредно прeд oтвaрaњe излoжбe. Овај бaштински прикључак (plug-in) излoжбe, мапира несврстану баштину и баштину несврстаних која је пронађена у бројним архивима и (донекле) сврстана у наслеђе Прве (1961) и Девете (1989) конференције Покрета несврстаних одржаних у Београду, као и њихових деривата, различитих акција, периода, спомена, јубилеја, обележја и сличних знакова поред пута на основу којих данас читамо (дис)континуитете несврстаности у Београду.

Изложбу Несврстани свет конципирао је кустоски тим Музеја афричке уметности који чине Емилиа Епштајн, Ана Кнежевић и Милица Наумов, и др Немања Радоњић, научни сарадник Института за новију историју Србије. Документарне материјале за изложбу и дигиталну мапу уступили су Историјски архив Београда, Архив Југославије, Зaвoд зa зaштиту спoмeникa културe грaдa Бeoгрaдa, Музеј града Београда, Музеј Југославије, Радио Београд и Радио-телевизија Србије.

Пратећи део изложбе представља стручни скуп (форум) NАМТаlks који ће се одржати у МАУ, у четвртак, 2. септембра, од 9:30 до 17 часова. У разговорима учествују домаћи и инострани стручњаци, професори и јавни радници, бивше дипломате и новинари, актери у самим друштвено-историјским реалностима шездесетих година прошлог века, који ће дискутовати о односима историје и дипломатије, али и невидљивим, односно изостављеним историјама, као и „култури памћења и природи заборављањаˮ несврстане Југославије.

 


 

Форум – NAMTalks

NAM Београд 1961-2021Дан након отварања изложбе Несврстани свет, 2. септембра 2021. године, у Mузejу aфричкe умeтнoсти (MAУ), у оквиру пратећих програма изложбе, oдржава се стручни скуп NАМТаlks. Тим поводом, гости Музеја су домаћи и стручњаци из земаља у региону и свету који се у свом теоријском и научном раду, али и као сведоци времена и учесници у овим историјским догађајима, осврћу на питања о материјалном и нематеријалном наслеђу, историји и репрезентацији Покрета несврстаних, али износе и своје погледе по питању његове будућности.

Несврстаност је од самих својих зачетака имала тенденцију да обухвати пун опсег људског деловања. Овај покрет и идеја понудиле су мрежу увезивања не само политичара и држава већ и простор за сусретања људи сличних афинитета, размену идеја о преобликовању људског друштва и међукултурну сарадњу. Данас је важно говорити и о историји овог покрета, осветлити улогу Југославије и избећи потискивање, затамњивање, билo кojи oблик занемаривања овог важног аспекта глобалне и историје ових простора. Данас, у 21. веку, са новим политичким променама у свету и све актуелнијим проблемима који извиру из политике силе, идеје несврстаних и алтернативна географија новог света делују као изрaзитo вaжнe теме за дискусију. Дана 2. септембра 2021. дванаест стручњака за ову област сумираће своја актуелна промишљања кроз разговоре на теме о историји, култури, дипломатији несврстане Југославије, природи сећања и заборављања.

Пријављивање обавезно на: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

*Услед Covid-19 здравствених прописа ограничен број учесника.

**Обавезно је ношење заштитних маски током боравка у музеју.

 

Панели:

Окупљање: од 09:00

 

09:30–11:00
ИСТОРИЈА, КУЛТУРА И ЕКОНОМИЈА НЕСВРСТАНЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

Модератор: др Немања Радоњић (ИНИС)

- Проф. др Твртко Јаковина, Филозофски факултет, Загреб

- Проф. др Радина Вучетић, Филозофски факултет – Универзитет у Београду

- Др Јуре Рамшак, научни сарадник, ЗРС Копар

Кликните да сазнате више детаља о садржају панела „Историја, култура и економија несврстане Југославије" (.pdf).

Афро-азијска конференција, Гвинеја (Конакри), 1960. Документација МАУ.

 Афро-азијска конференција, Гвинеја (Конакри), 1960. Документација МАУ.

 

11:00–11:15
пауза за кафу

 

11:15–12:45
ДИПЛОМАТИЈА НЕСВРСТАНЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

Модератор: др Немања Радоњић (ИНИС)

- Др Чедомир Штрбац, историчар, директор ИМПР, амбасадор у Габону и Индији

- Живадин Јовановић, саветник председништва СФРЈ за спољну политику 1978–1988, амбасадор у Анголи, Намибији, Сао Томе и Приницпе

- Драган Бисенић, спољнополитички новинар, амбасадор у Египту

Кликните да сазнате више детаља о садржају панела „Дипломатија несврстане Југославије" (.pdf).

Београдска конференција. Документација МАУ

Београдска конференција. Документација МАУ.

 

12:45–13:45
пауза за ручак

 

14:00–15:15
НЕВИДЉИВЕ НЕСВРСТАНЕ: ИЗОСТАВЉЕНЕ ИСТОРИЈЕ

Модераторка: Емилиа Епштајн (МАУ)

- Др Бојана Пишкур, МГ+МСУМ, Љубљана

- Др Ана Сладојевић, независна кустоскиња/теоретичарка уметности и медија

- Др Лина Џуверовић, Универзитет Биркбек, Лондон

Кликните да сазнате више детаља о садржају панела „Невидљиве несврстане: изостављене историје" (.pdf).

Ђорђе Балмазовић: „Музеј афричке уметности” из серије Несврстана интер-културална поленација, цртеж у боји, digital print, 2020/21.

Ђорђе Балмазовић: „Музеј афричке уметности”
из серије Несврстана интер-културална поленација,

цртеж у боји, digital print, 2020/21. 

 

15:15–15:30
пауза за кафу

 

15:30–16:45
„КУЛТУРА ПАМЋЕЊА И ПРИРОДА ЗАБОРАВЉАЊА“ НЕСВРСТАНЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

Модераторка: мср. Ана Кнежевић, МАУ

- Др Олга Манојловић Пинтар, виши научни сарадник, ИНИС

- Др Владана Путник Прица, Одељење за историју уметности Филозофског факултета у Београду

- Јелица Јовановић, докторандкиња Технолошког универзитета у Беча

Кликните да сазнате више детаља о садржају панела „'Култура памћења и природа забораљања' несврстане Југославије" (.pdf).

Биоскоп „Славица". Фото: Владана Путник Прица

Биоскоп „Славица". Фото: Владана Путник Прица

 

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Дарујте МАУ

Аудио-водич

Аудио-водич

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Privatna arhiva Džuverović

SIVision

Zavod Afriška Vas

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Grb Beograda

МАУ је под покровитељством Скупштине града Београда – Секретаријата за културу

Пријатељ Музеја

Savski venac


Приступна рампа


Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije