МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

Конференција „Савремена уметност Африке у доба пандемије” одржана у Музеју афричке уметности

Онлајн конференција "Савремена уметност Африке у доба пандемије"Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања, Маја Гојковић и градоначелник Београда, проф. др Зоран Радојичић отворили су онлајн конференцију „Савремена уметност Африке у доба пандемије”, коју су поводом обележавања Дана Африке организовали Музеј афричке уметности и компанија Color Media Communications, у сарадњи са Министарством културе и информисања и Градом Београдом.

Министарка културе и информисања Маја Гојковић том приликом је нагласила да се у Београду налази једини музеј у овом делу Европе који је искључиво посвећен културама и уметностима афричког континента.

Министарска културе и информисања Маја Гојковић„Србија је посвећена јачању односа са традиционалним пријатељима, земљама Африке, а потврда те искрене жеље је и одлука да се 25. мај – Дан Африке, званично обележава као Дан пријатељства са народима Африке”, истакла је министарка Гојковић.

„Иако везане за различите континенте и друштвено-историјске контексте и дешавања, афричка и српска култура имају доста тога заједничког. Наши народи вековима су били вођени идејом слободе и тај идеал често је био мотив уметничких дела које су стварана у афричким земљама и у Србији. Права уметност говори језиком који сви разумеју, шаљући поруке пријатељства и толеранције. Верујем да између наше земље и држава чији су амбасадори присутни данас овде, али и осталих земаља из Африке, постоји још доста простора за ширење сарадње и јачање културних веза”, нагласила је министарка културе и информисања.

Градоначелник Београда Зоран РадојичићГрадоначелник Београда Зоран Радојичић нагласио је да Београд са великим задовољством, као традиционално космополитски град обележава Дан Африке и овом приликом се осврнуо на још један јубилеј које ће Србија обележити ове године, а то је 60 година од оснивања Покрета несврстаних, покрета који је промовисао универзалне принципе једнакости и мирољубиве коегзистенције.

„Моје задовољство је још веће због тога што данас међу учесницима имамо и амбасадоре Алжира, Марока, Туниса и Египта, земаља које су чланице Покрета несврстаних. Ми са овим земљама, као и са многим другим афричким државама имамо традиционално добре односе и одличну сарадњу на различитим пољима. Култура је свакако једно од тих поља. А колико ми у Србији и Београду ценимо афричку културу доказ је и чињеница да је Београд једини град у региону који има музеј посвећен искључиво афричкој уметности. То је нешто због чега су сви Београђани, а и ја лично, веома поносни“, изјавио је Радојичић.

Др Марија Алексић, директорка МАУДиректорка Музеја афричке уметности др Марија Алексић том приликом је поносно истакла да је управо током прошле године Музеј афричке уметности – поред свих тешкоћа изазваних пандемијом – остварио пројекат од изузетног међународног и општекултурног значаја.

„Захваљујући иницијативи почасног конзула Намибије у Србији, Василија Бошковића, и његове супруге Драге, имали смо прилику да организујемо прву изложбу савремене намибијске уметности у Србији. Изложбом Reflect – Намибија 30 година након ослобођења, београдски Музеј афричке уметности изградио је мост дуг преко седам хиљада километара, којим се отвара простор за трајни културни дијалог, размену и преплет уметничких пракси између Србије и ове афричке земље. Ни пандемија ни географска удаљеност нису биле препреке за унапређење разумевања и сарадње са другим народима и културама“, нагласила је директорка Музеја, др Марија Алексић.

Градоначелник Зоран Радојичић и директорка МАУ Марија Алексић„Овај музеј, као легат југословенског амбасадора Здравка Печара и његове тадашње супруге Веде Загорац, основан је с идејом развоја и подстицања панафричког духа, очувања разнолике баштине афричког континента и унапређења дијалога између наших народа. Управо у том сагласју са циљевима које Музеј тежи да испуни и данас, након 44 године активног рада, могу се пронаћи и бројне могућности за нашу будућу сарадњу са земљама Африке”, закључила је Алексић.

Након уводних излагања о утицају пандемије корона вируса на сектор културе и уметности у землјама Африке говорили су Њ.Е. Абделхамид Шебшуб, амбасадор Алжира и доајен Групе афричких амбасадора у Србији, Њ.Е. Мохамед Амин Белхаж, амбасадор Краљевине Марока у Србији, Њ.Е. Сеиф Алах Реџеб, амбасадор Туниса у Србији, Њ.Е. Амр Алгувејли, амбасадор Египта у Србији, Њ.Е. Тамара Растовац Сиамашвили, амбасадорка Републике Србије при УНЕСКУ у Паризу, и Њ.Е. Милош Перишић, амбасадор Републике Србије у Анголи.

Учесници конференције - амбасадори

Потом су уследили критички коментари, анализа пројеката који су проблематизовали питање односа пандемије и уметности, као и лична искуства неколико визуелних уметника, кустоса или руководилаца афричких музеја и галерија: Дезире Дибасен !Нанусес, кустоскиња Националне уметничке галерије Намибије, Давидо Индонго, уметник из Намибије, Доминик Маја Танер, директор галерије ЕЛА у Анголи, Џоана Таја, анголска уметница из Лисабона, Рафаел Чикуква, директор Националне уметничке галерије Зимбабвеа, Мехди Котби, председник Националне фондације музеја Марока, Блесинг Би Азубике, независна кустоскиња из Нигерије, и Мохамад Сауди, уметник из Египта.

Учесници конференције - уметници, кустоси, експерти

Комплетан снимак конференције можете да погледате овде:

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Дарујте МАУ

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Приступна рампа

Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije

Архива