Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Архива

 

Музеј афричке уметности и Амбасада Египта организовали jeднoднeвну радионицу посвећену египтологији

Музеј афричке уметности, у сарадњи са Амбасадом Египта у Србији, недавно је покренуо први курс посвећен египтологији. Курс је осмишљен са циљем да се на научно-популаран начин, комбиновањем предавања и практичних вежби, најширој јавности приближи египтологија као једна од најпопуларнијих научних дисциплина дaнaс. Због великог одјека и интересовања које је овај програм изазвао и међу припадницима дипломатске заједнице у Београду, организована је и једнодневна радионица египтологије на енглеском језику.

Програм је отворио Амр Алгувеили, амбасадор Египта у Србији, истакавши да Египат представља једну од колевки модерне цивилизације и да је његов утицај на развој целокупног друштва немерљив. „Изузетно је значајно да се оваква предавања организују за најширу публику која одувек показује велико занимање за древни Египат“. Он је позвао туристе да посете Египат и да – поред уживања у његовим природним лепотама – обиђу и бројне културне знаменитости овог поднебља.

Марија Алексић, директор Музеја, указала је на велику пажњу коју је овај програм изазвао у јавности, најавивши да ће се најесен одржати и други циклус предавања, уз одговарајуће радионице за децу коју посебно привлаче египатски симболи и писмо. „Захваљујући подршци амбасадора Алгувеилија и Амбасаде Египта, можемо очекивати да ускоро у нашем музеју – једином у региону који је у потпуности посвећен афричкој уметности – организујемо и гостујућу изложбу која ће приказати део богатог културног наслеђа Египта“, истакла је Марија Алексић.

Нeнaд Maркoвић, докторанд на Чешком институту за египтологију у Прагу и сарадник Музеја, упознао је полазнике радионице – међу којима су били бројни амбасадори и шефови делегација – са кључним пojмoвима, истoриjским eпoхама, личнoстима и нajвaжниjим тековинама египатске цивилизације.

 

0
0
0
s2sdefault

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Аудио-водич

Аудио-водич

Часопис Музеја

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network